Confidenţialitate

Cum arată un oraș după peste 300 de cutremure? „Clipe de panică pentru întreaga comunitate” / „Am ales să muncesc până la epuizare, să nu-mi mai fac griji” | VIDEO

Europa FM prezintă o ediție specială a emisiunii România în Direct: Cătălin Striblea este vineri, 17 februarie 2023, în direct la Târgu Jiu, avându-i ca invitați pe primarul orașului – Marcel Romanescu – și corespondenta Europa FM Gabriela Mladin. Cum se simte orașul după peste 300 de replici în aproximativ 72 de ore. În Târgu Jiu au avut loc două cutremure de peste 5 grade magnitudine, iar vineri dimineață oamenii au fost zguduiți din nou de un cutremur catalogat de INFP la intensitate IV – un cutremur cu magnitudinea de 4,3. În urma acestui cutremur, Prefectura Gorj a fost evacuată. În urma celor două cutremure de peste 5 grade magnitudine oamenii au migrat de la oraș la țară, din urban în rural, însă unii au fost surprinși să-și găsească locuințele distruse.

„Din trei camere nu putem sta în niciuna”, spunea la Europa FM o femeie care a plecat din Târgu Jiu la casa pe care o are la țară. Care este starea generală? Cătălin Striblea a luat pulsul situației chiar de la primarul orașului.

Citește și: Târgu Jiu: Unii dintre oamenii care au fugit din oraș la țară de teama cutremurelor și-au găsit locuințele distruse. „Acoperișul în curte, casa crăpată. Din 3 camere, nu se putea sta în niciuna” | AUDIO

Primarul din Târgu Jiu – Marcel Romanescu: Serile trecute, mergând prin cartierul din oraș încercând să transmit un mesaj echilibrat cetățenilor, am constatat că aproape trei sferturi din ei nu mai sunt în Târgu Jiu

„Trecem prin clipe nu tocmai plăcute. Din păcate, clipe de panică pentru întreaga comunitate. De trei zile se înregistrează un exod al populației care domicilia în Târgu Jiu spre rural. Cel mai puțin afectate au fost locuințele individuale – casele.

Serile trecute, mergând prin cartierul din oraș încercând să transmit un mesaj echilibrat cetățenilor, am constatat că aproape trei sferturi din ei nu mai sunt în Târgu Jiu. S-a instaurat o stare de panică. Acum o oră s-a înregistrat ultima replică sau ultimul cutremur… că nici nu mai știu cum să cataloghez”, a spus Marcel Romanescu.

Marcel Romanescu, despre cutremurul de 4,3 de vineri dimineața

„Eram în biroul din fața noastră, de la Primărie. Se simte mult mai ușor față de cum se simte într-un bloc de 5-8 etaje. Clădirea este rezistentă. După cutremurul mare nu a apărut niciun fel de fisură – singurele probleme au apărut la acoperiș. Până nu eliminăm și ultimul pericol legat de acoperiș, am încecat cumva să nu-i punem pe cetățeni și angajați în pericol, așa că am pus o bandă în jur”, a mai spus primarul din Târgu Jiu.

Marcel Romanescu, despre Prefectura Gorj care a fost evacuată în urma cutremurului de 4,3 de vineri

„Instituția Prefectului are 2 corpuri: unul vechi i unul nou. Corpul vechi, din informațiile pe care le am, este extrem de afectată – inclusiv sala de ședințe, iar echipele care s-au deplasat pentru o primă evaluare… S-au constituit 4 echipe. Pe prima evaluare, unele dntre clădiri au fost trecute în raport ca având mici modificări care nu un în pericol integritatea angațailor…”, a spus primarul din Târgu Jiu.

Gabriela Mladin, despre cum a simțit cutremurele din ultimele zile: Aseară am dormit, însă m-a trezit la realitate acest cutremur de azi

„Nu mai pot să dorm noaptea. Aseară a fost singura din ultimele zile în care am dormit pentru că nu mai existau acele cutremure. Intrasem într-o stare de relaxare… Am pregătit copiii… pe toată lumea. Însă, m-a trezit la realitate acest cutremur de azi… Nu mă mai așteptam la o asemenea zguduitură puternică. Am simțit că se mișcă mașina ca o lovitură pur și simplu. Am văzut și simțit din nou panica”, a spus corespondenta Europa FM.

Gabriela Mladin: Am ales să muncesc până la epuizare, să nu-mi mai fac griji

„Am ales să muncesc până la epuizare, să nu-mi mai fac griji. Dacă mergi pe stradă și întrebi unde este spitalul, omul o să treacă cu privirea prin tine. Acești oameni s-au înarmat cu un scenariu de autoapărare. În fiecare moment de așteaptă să se întâmple ceva.

La țară, clădirile nu sunt așa consolidate. Vorbim de câteva clădiri, case și instituții – am avut și școli care sunt foarte afectate. Acolo oamenii sunt extrem de afectați. Oamenii caută soluții în altă parte. Am întâlnit oameni care au fugit de cutremure și s-au dus la țară și și-au găsit casele distruse și pentru acești oameni este grav pentru că spun că ca nu mai au altă variantă decât cerul liber. Sunt oameni care dorm în stradă”, a mai spus Gabriela Mladin.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Vasi Marinescu

Citește și: Cutremur de 4,3 în Oltenia, Gorj. INFP: Seism cu intensitate IV. Prefectura Gorj a fost evacuată