România în Direct, cu Cătălin Striblea: Transferul pacientului Pimen la București – VIDEO

Arhiepiscopul Pimen al Sucevei a fost transportat cu elicopterul la un spital din București. El este bolnav de COVID-19, având simptome medii și severe, periculoase, spun medicii, pentru un pacient de peste 90 de ani.

Decizia a fost luată la cererea apropiaților arhiepiscopului și la cea a mitropolitului Moldovei, Teofan. Șeful militar la spitalului din Suceava, generalul Ionel Oprea, a spus într-un interviu că nu are condiții pentru tratarea unui pacient de o asemenea vârstă. „Nu puteam risca,” a spus generalul Oprea.

ÎPS Pimen nu este singurul pacient transportat din spitalul de la Suceava, spun șefii de acolo. Chiar cu el a fost transportat un pacient de 47 de ani în stare gravă. În același timp, în spitalul sucevean, devastat de boală, au murit în ultimele săptămâni cel puțin 16 persoane de peste 75 de ani. Iar criteriile de mutare din spital nu sunt clare sau nu sunt prezentate publicului.

Care credeți c-ar trebui să fie criteriile pentru acordarea unui tratament mai bun în cazul anumitor pacienți? Cum ar trebui să procedeze medicii în astfel de cazuri? Există egalitate între pacienți în spitalele din România? Este obligat statul să acorde un tratament preferențial demnitarilor sau persoanelor importante pentru comunitate?