România în Direct, cu Cătălin Striblea: Muncitorii români în străinătate, succes sau eșec pentru noi?

Peste 200 de muncitori români de la un abator din Germania sunt infectați cu coronavirus. Ei sunt cea mai mare parte a forței de muncă din respectiva întreprindere.

Cu doar o zi înainte 100 de muncitori români se revoltaseră la o fermă din Germania din cauza condițiilor de muncă pe care le consideră proaste, dar și a salariilor care nu se potrivesc cu ce-au negociat. Autoritățile germane au găsit mai multe nereguli. Unii muncitori au acuzat că le sunt reținute buletinele, alții că nu sunt respectate restricțiile împotriva pandemiei. Totul a culminat cu moartea unui lucrător care avea simptome de COVID.

În același timp, Austria a solicitat României un ajutor de 15.000 de persoane pentru a desfășura diverse munci de îngrijire a unor persoane. Anglia, de asemenea, i-a primit cu brațele deschise pe românii care au mers în agricultură. Ziarele engleze, care au dus campanii împotriva muncitorilor români, astăzi i-au lăudat. Încet-încet, percepția românilor pare să se fi schimbat și am devenit din problemă, salvatorii Europei.

Ce știi despre povestea acestor oameni? Ești unul dintre ei sau ai pe cineva acolo? Sunt gesturile românilor nemulțumiți corecte?

Și, la fel de important, este acesta un succes pentru noi și pentru societatea noastră sau un eșec? Trebuie să se mulțumească România cu rolul de furnizoare de muncă brută sau poate fi mai mult de atât? Putem după această criză să schimbăm modelul economic al României și cum?

Emisiunea România în Direct începe la 13:15 la Europa FM și video live pe pagina de Facebook Radio Europa FM și pe siteul europafm.ro.