Confidenţialitate

România în Direct: Certificatele verzi, obligatorii la evenimentele publice. Credeți că este o măsură eficientă? | VIDEO

Guvernul a introdus certificatele digitale pentru a intra în restaurante și alte locuri publice în care au loc evenimente. Măsura este introdusă în premieră în România și le permite accesul în locurile publice menționate doar celor care sunt vaccinați, se testează sau dovedesc că au trecut prin boală. Certificatele verzi sunt folosite de la incidența de 4 îmbolnăviri la mia de locuitori, iar guvernul le vede va ca o măsură eficientă de prevenire a răspândirii bolii.

Ministerul Sănătății consideră că este necesară introducerea certificatului COVID pentru mai multe categorii profesionale, primii vizați fiind cei care lucrează în spitale. Proiectul prevede obligativitatea certificatului digital pentru personalul medical, din laboratoarele medicale, din IGSU și inspectoratul de aviație.

Criticii certificatului de vaccinare consideră că acesta introduce o discriminare pozitivă și că nici nu-și atinge utilitatea. Argumentele sunt că se pot folosi certificatele altor persoane și, mai ales, faptul că și persoanele vaccinate se pot îmbolnăvi și transmite boala.

Credeți că certificatele verzi sunt o măsură eficientă? Sunteți de acord sau împotrivă cu folosirea lor pe scară largă? Ce metode mai au la dispoziție autoritățile să împiedice valul de îmbolnăvi?