România îmbătrânește: 9 pensionari, la 10 salariaţi | AUDIO

Sunt peste 5 milioane de pensionari în acest moment în România, în condițiile în care populația țării este de 19 milioane de persoane. Astfel, raportul dintre pensionari şi numărul de salariaţi este de 9 la 10, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Raportul dintre pensionari și angajați diferă de la județ la județ. De exemplu, dacă în București raportul este de 5 la 10, în județul Teleorman situația este mult mai gravă: 17 pensionari la 10 salariați.

Problema nu este numărul pensionarilor, ci strategia privind situația demografică a țării. Riscurile unui impas în care ar putea ajunge România au fost prezentate încă din 2009, dar ignorate până acum de autorități, a declarat la Europa Fm, sociologul Gelu Duminică.

”Să avem mai mulți pensionari – e normal. Asta este politica demografică pe care România a avut-o în anii 70-80. În 2040, această politică o să-și arate roadele nefaste pentru ceea ce înseamnă România. Ies decrețeii la pensie. O să vedeți atunci!”, a punctat Gelu Duminică.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce este de făcut? Nu există o soluție imediată. Natalitatea trebuie crescută, iar plecarea românilor din țară trebuie încetinită. Trebuie să nu mai facem pomeni.

”Problema este că noi nu încurajăm forța de muncă activă să rămână în România, să vină în România și politica de natalitate.  Trebuie să nu mai facem pomeni. În momentul în care mărești pensiile și salariile, fără nicio logică știind că nu este un sistem nesustenabil, sabotezi viitorul copiilor tăi”, a mai adăugat Gelu Duminică.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit sociologilor, România îmbătrânește accelarat – mult mai puternic decât alte țări europene.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS