Confidenţialitate

România educată: Ce spun profesorii și elevii despre propunerile președintelui Iohannis | AUDIO

La Palatul Cotroceni, au loc în această după amiază, ultimele consultări dintr-o serie de noi discuții, pe tema modernizării Educației.

Ieri, Administrația Prezindețială a publicat documentul cu schimbările propuse, printre altele, bacalaureat unic, pe care să-l poată da inclusiv absolvenții de școli profesionale și reformarea inspectoratelor școlare.

Fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru pledează și el pentru profesionalizarea inspectoratelor, mult prea mult timp politizate, spune domnia sa.

”De foarte multe ori, aceste inspectorate erau profund politizate iar inspectorii generali răspundeau mai degrabă comenzilor politice de la partid decât nevoilor reale din școli. Un inspector general care ar avea legitimitate și profesională și ar lucra în interesul școlii ar fi mult mai respectat și activitatea sa și a inspectoratelor ar fi mult mai eficientă”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De asemenea, Administrația Prezidențială propune și ca admiterea  la liceele foarte căutate să se facă prin dublu examen, primul de selecție la unitatea respectivă, apoi evaluare națională.

”Colegiile naționale și liceele foarte bune atrag foarte mulți candidați și sunt copii care sunt foarte bine pregătiți și e nevoie de un filtru și de o triere. Aceste școli foarte bune sunt îndreptățite să găsească o formulă de admitere care să fie potrivită pentru calitatea educației de acolo”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Consiliului Național al Elevilor, Rareș Voicu, crede că după aproape 6 ani de dezbateri, actuala clasă politică ar trebui să implementeze schimbările propuse urgent, prin asumarea  răspunderii în Parlament, iar opinia este împărtășită și de fostul ministru al Educației Mircea Dumitru.

”Am văzut că propunerea guvernului era să fie aprobat un memorandum. Din punctul meu de vedere cred că ar fi nevoie de o răspundere în fața Parlamentului. Acum, având acest proiect, trebuie să avem o abordare asumată din partea guvernanților astfel încât să ducem la capăt acest demers”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Până însă la adoptarea măsurilor propuse, schimbările ar trebui prevăzute într-un proiect scris de Ministerul Educației.

Nu e clar dacă se va modifica actuala Lege a Educației sau ministerul va scrie una nouă.

Reprezentantul elevilor îi sfătuiește pe guvernanți să nu dezbată mai mult de un, de vreme ce schimbările au fost dezbătute ani la rând în cadrul a mii de discuții.

”Nu ne mai permitem să amânăm începerea acestui proces tocmai pentru schimbările prevăzute în România educată sunt semnificative. Este nevoie ca după aceste consultări, guvernul să treacă la treabă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anca Grădinaru