Confidenţialitate

România cumpără elicoptere de atac de la Bell Helicopter

Ministerul Apărării va cumpăra elicoptere de atac de la producătorul american Bell Helicopter.

Ieri, premierul Mihai Tudose, șefii Armatei  și ministrul Economiei s-au întâlnit la Guvern cu reprezentanţii companiei din Statele Unite și au convenit ca aparatele de zvor ce vor fi cumpărate să fie produse chiar în România.

Ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, a semnat deja scrisoarea de intenţie, însă spune că valoarea contractului și numărul de elicoptere ce vor fi cumpărare nu pot fi făcute publice, deocamdată.

Guvernul a anunțat că, în perioada următoare, vor avea loc discuţii amănunțite între reprezentanţii Ministerului Economiei şi cei ai Bell Helicopter privind înfiinţarea unei societăţi mixte, dar şi a transferului tehnologic şi de know-how care să permită producţia elicopterelor pe teritoriul României.

Decizie va ajuta industria locală de profil și va fi încă un argument de descurajare pentru potențialii agresori.

Achiziționarea de elicoptere de atac este prevăzută în planul de înzestrare a Armatei care prevede în următorii ani, investiții în Apărare de apropae 10 miliarde de euro.

Armata are în acest moment elicoptere vechi,  proiectate în anii 60 și 70, ultimele aparate fiind modernizate și livrate după Revoluție.

Bell Helicopter ar putea construi în România modelul AH-1Z Viper, un model superior din multe puncte de vedere vechiului Cobra, potrivit vicepreşedintelui companiei  Richard Harris.

Acest model poate oferi o protecţie împotriva proiectilelor calibrul 23 mm, poate atinge o viteză maximă de circa 370 km/h şi are o autonomie, cu rezervoare suplimentare, de peste 1.100 de kilometri. Preţul minim pentru un astfel de aparat, complet echipat şi gata de luptă, este de aproximativ 30 milioane de dolari, iar costul de operare este cu 30% mai mic decât al altor elicoptere de atac, potrivit lui Harris.

Sursa foto: http://www.bellhelicopter.com/military/bell-ah-1z