România, condamnată la CEDO pentru un caz de violenţă domestică

România a fost condamnată la CEDO pentru că nu a anchetat cum trebuie un caz de violenţă domestică. Asociaţia VeDem Just semnalează cazul.

E vorba de o femeie care s-a plâns că a fost lovită de soţ, iar acesta i-a intrat în contul de Facebook şi a făcut copii ale fotografiilor şi conversaţiilor sale private. Judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului au decis că şi încălcarea confidenţialităţii informatice este o formă de violenţă împotriva femeilor.

Femeia a făcut mai multe plângeri la poliţie împotriva soţului, potrivit asociaţiei VeDem Just. Ea a spus că a fost ameninţată cu moartea şi lovită ca să-şi retragă plângerea.

Iar după divorţ, soţul ar fi intrat în conturile sale electronice, inclusiv pe Facebook, şi ar fi copiat fotografii, documente şi conversaţii private.

Parchetul a considerat că ameninţarea nu era suficient de gravă, iar plângerea pentru încălcarea secretului corespondenţei a fost făcută târziu.

Femeia s-a adresat atunci Curţii de la Strasbourg, iar judecătorii europeni au constatat că autorităţile naţionale nu au anchetat faptele de violenţă domestică. Ei au mai decis că gestul soţului de a intra în conturile electronice ale femeii reprezintă o formă de violenţă.

Ca urmare a hotărârii CEDO, femeia urmează să primească de la statul român 10 mii de euro ca daune morale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS