Confidenţialitate

România, condamnată la CEDO pentru un bărbat bătut de poliţişti

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România în cazul lui Victor Stanciu, în vârstă de 60 de ani, care a fost săltat de acasă de doi poliţişti de la Secţia 19 a Poliţiei Capitalei, dus la secţie şi bătut deoarece n-a vrut să se legitimeze.

Potrivit APADOR-CH, cazul Victor Stanciu vs. România (70040/13) a ajuns la CEDO în 2013, după ce justiţia română a considerat că tratamentele degradante pe care poliţia le-a aplicat cetăţeanului sunt acceptabile, dacă acesta se opune încătuşării.

Totul a început după ce o vecină l-a reclamat la poliţie pe Victor Stanciu pentru că îşi scosese pe holul blocului nişte lucruri din casă în timp ce zugrăvea. Deşi nu avusese loc niciun conflict între vecini, pe 11 decembrie 2011 doi poliţişti de la Secţia 19 au venit la locuinţa lui Stanciu, iar când acesta le-a deschis, agenţii i-au cerut să se legitimeze, fără să se prezinte şi fără să-i spună ce caută la uşa lui.

“Pentru că nu i s-a spus de ce trebuie să se legitimeze, Stanciu a îndrăznit să le răspundă poliţiştilor cu un «altădată», ceea ce i-a înfuriat pe aceştia. L-au culcat la pământ şi încătuşat, ca să-l ducă la poliţie. Speriată de agresivitatea poliţiştilor, concubina domnului Stanciu i-a căutat actele şi le-a dat poliţiştilor: cartea de identitate, talonul de pensie de handicap, legitimaţia de revoluţionar. Poliţiştii au luat şi actele, şi pe Victor Stanciu la secţie. Conform declaraţiilor reclamantului, poliţiştii l-au bătut pe holul secţiei de poliţie cu pumnii, picioarele şi cu bastonul, în aproape toate zonele corpului, timp de zece minute. Din cauza durerilor, omul a făcut pe el. În bătaie i-au distrus telefonul şi i-au rupt hainele de pe el”, arată APADOR-CH.

Iar după ce l-au bătut, poliţiştii l-au lăsat într-o cameră şi au plecat. Victor Stanciu a povestit că s-a dus la ofiţerul de serviciu, cu greu, şi i-a cerut voie să meargă la baie. Văzând că făcuse pe el, ofiţerul i-a spus: „mai bine pleci acasă decât să faci mizerie în secţie”.

Bărbatul a ajuns la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici” unde s-a constatat că urmele de violenţă de pe corpul său „ar fi putut fi produse prin lovire cu un corp dur” şi că necesită 4-5 zile de îngrijiri medicale.

Victor Stanciu a făcut reclamaţie împotriva poliţiştilor, însă după o anchetă sumară, procurorul a decis neînceperea urmăririi penale a celor doi.

“Ancheta s-a bazat pe declaraţiile identice ale poliţiştilor şi pe o mărturie inutilă a unui vecin, care susţine că nu a fost bătut la încătuşare, însă vecinul respectiv nu a fost martor la bătaia din secţie. În declaraţii se spune că Victor Stanciu ar fi cunoscut ca o persoană violentă care consumă alcool, lucruri ce nu au fost probate în niciun fel de poliţie sau parchet şi care oricum nu ar justifica violenţa poliţiei. Chiar şi în procesul verbal de contravenţie, prin care Victor Stanciu a fost amendat cu 100 de lei de poliţişti, scrie doar că „a refuzat să furnizeze date necesare pentru a i se stabili identitatea”. Nimic despre agresivitatea victimei”, potrivit APADOR-CH.

Ulterior, Victor Stanciu i-a dat în judecată pe cei doi poliţişti, însă procurorul de şedinţă şi judecătorul, deşi nu au negat că poliţiştii au folosit forţa, au considerat-o justificată în condiţiile în care cetăţeanul s-a opus încătuşării.

Victor Stanciu s-a adresat CEDO în 2013 şi a fost reprezentat de APADOR-CH prin avocata Nicoleta Popescu. El a reclamat încălcarea articolului 3 din Convenţie, respectiv interzicerea torturii şi a tratamentelor inumane şi degradante, şi a articolului 13, adică lipsa unei anchete efective, pentru că în dreptul intern românesc nu există o modalitate juridică eficientă prin care reclamantul să se poată plânge împotriva soluţiei unui procuror. În cazul Stanciu, ca şi în altele similare, niciun poliţist nu a fost găsit vinovat pentru tratamentul inuman aplicat.

În decizia publicată marţi, CEDO aminteşte că în astfel de situaţii, dovedirea faptelor cade în sarcina statului, şi că nici ancheta, nici procesul în cazul Stanciu nu au reuşit să facă asta.

Concret, CEDO spune că ancheta, făcută mult prea târziu, nu demonstrează că reclamantul ar fi fost violent în vreun fel, ci doar nerespectuos faţă de poliţişti, nu detaliază ce proceduri concret au folosit poliţiştii ca să-l imobilizeze pe reclamant, nu lămureşte în ce fel s-au produs totuşi urmele de lovituri cu un corp dur, descoperite de medici.

CEDO consideră că a fost violat articolul 3 din Convenţie, că tratamentele aplicate lui Victor Stanciu de către poliţişti se încadrează la tortură şi tratamente inumane şi degradante şi că, în acest caz, statul nu a făcut o anchetă efectivă pentru a descoperi şi pedepsi vinovaţii.

Statul român va trebui să-i plătească lui Victor Stanciu despăgubiri în valoare de 9.000 de euro, plus cheltuielile de judecată.