Confidenţialitate

România, condamnată la CEDO în contextul restituirii bunurilor naționalizate de fostul regim comunist | AUDIO

Încă o condamnare pentru România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în legătură cu restituirea bunurilor naţionalizate de fostul regim comunist. CEDO consideră că – nici la peste 30 de ani de la căderea comunismului – România nu acționează eficient pentru retrocedarea proprietăților. Mai mult, va trebui să plătească încă o amendă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cea mai recentă condamnare se referă la plângerile a 53 de cetățeni români cărora România trebuie să le plătească sume de până la 10.000 de euro daune morale.

Președintele Asociației pentru Proprietate privată: „CEDO a lăsat nesoluționată cererea de aprobare pentru despăgubiri materiale. Statul român, într-un termen de trei luni, trebuie să vină cu niște soluții concrete”

„E vorba de situații în care hotărârile judecătorești nu au fost puse în executare. S-au solicitat penalități pentru neexecutarea hotărârilor, dar CEDO a lăsat nesoluționată cererea de aprobare pentru despăgubiri materiale. Urmează ca statul român, într-un termen de trei luni, să vină cu niște soluții concrete”, a explicat avocatul Călin Ispravnic, președintele Asociației pentru Proprietate privată.

Statul român a întârziat de fiecare dată cu plata despăgubirilor. Dintre statele Uniunii Europene, România a primit cele mai multe condamnări de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Cele mai multe – pentru nerespectarea dreptului de proprietate.

În ultimii 5 ani, România a fost obligată să plătească despăgubiri de peste 44 milioane de euro. De ce s-a ajuns în această situație?

Avocatul Călin Ispravnic: „În 1995, bunurile au fost vândute altora, nu restituite foștilor proprietari”

„În 1995, când aveam un Guvern democratic, bunurile care au fost confiscate de comuniști au fost vândute unor alte persoane decât să se restituie foștilor proprietari”, a mai spus avocatul Călin Ispravnic.

Cea mai importantă sancțiune primită de România din partea CEDO, de la aderarea sa la Uniunea Europeană, a fost în octombrie 2020. E vorba de obligația de a plăti peste 15 milioane de euro, tocmai pentru că nu a rezolvat situația proprietarilor ale căror case și terenuri au fost confiscate abuziv de regimul comunist.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: România, condamnată de CEDO după ce un polițist a împușcat mortal un bărbat pe care l-a confundat cu un fugar