România, cea mai mare creștere economică din UE în primul trimestru – Eurostat

Economia României a înregistrat o creștere economică în primele trei luni ale anului 2016 de 4,2% comparativ cu aceeași perioadă din 2015 și de 1,6% față de ultimele trei luni din 2015, arată datele biroului european de statistică Eurostat.

Este cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, susține Eurostat.

Aceste cifre au fost prezentate marți și de Institutul Naţional de Statistică. Creșterea economică din țara noastră a fost susținută foarte mult de consumul populației.

 

Pe lângă România, creșteri economice mai consistente, primul trimestru 2016 față de ultimul trimestru 2015, au înregistrat Cipru – 0,9%, Spania, Lituania, Austria și Slovacia – 0,8% și Bulgaria și Germania – 0,7%.

În zona euro, economia a avut un avans de 0,6%, iar la nivelul UE de 0,5%, față de ultimul trimestru din 2015.

În schimb, în Ungaria economia a înregistrat o scădere de 0,8%, Grecia a avut o scădere de 0,5%, iar Polonia de 0,1%.

Dacă ne referim la comparația cu primele trei luni din 2015, creșterea de 4,2% înregistrată atât de România, cât și de Suedia. Avansuri consistente au mai avut Slovacia 3,7%,  Spania 3,4% şi Cehia 3%. Economia Greciei s-a contractat cu 1,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

 

Cheltuielile de consum au stat și la baza creșterii economice atât în zona euro, cât și în toată Uniunea Europeană. Un alt aport a fost adus de exporturi, care au urcat cu aproape o jumătate de procent în UE, dar și în zona euro.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS