Confidenţialitate

România ar putea îndeplini în curând toate obiectivele pentru a scăpa de MCV

România ar putea îndeplini în curând toate obiectivele pentru a obține ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Este concluzia rapoartelor aprobate astăzi de Consiliul Uniunii Europene în cazul României și Bulgariei.

Documentele au fost discutate la Bruxelles, la Consiliul Afacerilor Generale, la care au participat miniștrii pentru afaceri europene.

“Consiliul încurajează România să îşi concentreze eforturile pe progresul făcut deja şi să susţină tendinţa pozitivă actuală prin respectarea tuturor recomandărilor făcute de Comisie în raportul său. Aceasta ar contribui la demonstrarea sustenabilităţii reformelor, ce ar deschide drumul către îndeplinirea satisfăcătoare a tuturor obiectivelor fixate prin Mecanism, în viitorul apropiat”, au scris în comunicatul final miniştrii europeni.

“Până la rezultatele aşteptate de la fiecare dintre cele două state membre în acest cadru, Mecanismul rămâne în vigoare”, au subliniat ei.

“Consiliul salută constanţa progresului semnificativ de care a dat dovadă România în multe domenii, ceea ce arată o sustenabilitate tot mai mare a reformelor”, se arată în documentul dat publicităţii de consiliu.

Instituţia a lăudat “acţiunile luate de instituţiile cheie din domeniul judiciar şi pentru integritate privind corupţia la nivel înalt”, pe care le-a descris drept impresionante, dar şi creşterea profesionalismului din cadrul sistemului judiciar din ţara noastră.

“Consiliul consideră că România, prin menţinerea trendului pozitiv de reformă şi consolidarea progreselor făcute şi prin armonizarea obiectivelor MCV cu politicile şi strategiile naţionale, se îndreaptă spre asigurarea necesară a sustenabilităţii şi ireversibilităţii reformelor, care i-ar permite României să îndeplinească obiectivele Mecanismului”, au conchis miniştrii afacerilor europene din statele membre.

Ei au subliniat importanţa angajamentului politic fără echivoc, din partea tuturor instituţiilor publice şi actorilor politici, pentru lupta împotriva corupţiei şi respectarea independenţei sistemului judiciar.

“Consiliul notează că numirile transparente, bazate pe merite, în poziţii importante din sistemul judiciar şi analiza candidaţilor la alegerile următoare sunt o oportunitate cheie pentru a face mai multe progrese în aceste aspecte”, se arată în comunicat.

În aceste condiţii, Consiliul Afaceri General încurajează ţara noastră să finalizeze şi să adopte rapid Planul de Acţiune 2015 – 2020 din cadrul Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Judiciar 2015-2020, precum şi o nouă strategiei naţională anti-corupţie.

Consiliul consideră crucială continuarea reformei din justiţie, inclusiv prin “adoptatea amendamentelor la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală, în concordanţă cu ceea ce a prezentat Guvernul”.

“Deciziile instanţelor, inclusiv cele privind integritatea, ar trebui aplicate şi implementare de toate instituţiile fără întârziere, inclusiv de Parlamentul României. Noi eforturi susţinute pentru a împiedica şi contracara corupţia (…) rămân una dintre principalele priorităţi”, conchide Consiliul în privinţa României.

În ansamblu, miniştrii afacerilor europene consideră că MCV este în continuare important pentru progresele din România şi Bulgaria: “Rămâne un instrument adecvat pentru a ajuta ambele state membre în eforturile lor de reformă, pentru ca fiecare dintre ele să obţină rezultate concrete şi de durată în atingerea obiectivelor Mecanismului”.

“Consiliul aminteşte că este dispus să susţină eforturile Bulgariei şi României în această privinţă prin asistenţă la nivel UE şi bilateral”, se adaugă în comunicat.