România a fost condamnată de CEDO în cazul presupuselor centre de detenţie secrete ale CIA

Instanța europeană a dat dreptate unui cetățean saudit care s-a plâns că România a permis CIA să îl deţină în secret pe teritoriul său şi să îl supună torturilor  fizice și psihice.

Abd al Rahim al-Nashiri  este suspectat că în 2000 a participat la un atentat care a vizat o navă americană în portul yemenit Aden.

Acum cetățeanul saudit se află  în detenţie la baza navală Guantanamo Bay din Cuba.

CEDO a stabilit în cazul Al Nashiri v. România că ţara noastră este responsabilă pentru încălcarea drepturilor lui Al Nashiri, care timp de 18 luni a fost deţinut într-o închisoare secretă CIA găzduită de România.

Potrivit comunicatului dat publicităţii de instanţa europeană, România a găzduit o închisoare secretă CIA, cunoscută drept Detention Site Black, în perioada septembrie 2003-noiembrie 2005.

CEDO a concluzionat că autorităţile române cunoşteau faptul că CIA va întreprinde acţiuni contrare drepturilor înscrise în Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului ale deţinutului Al Nashiri. Totodată, România a permis CIA să-l mute pe Al Nashiri într-un alt centru de detenţie, din Lituania sau Afganistan, unde a fost supus în continuare unui tratament necorespunzător.

Abd al Rahim al-Nashiri este un cetăţean saudit de origine yemenită, născut în 1965. Autorităţile americane îl suspectează si ca avut un rol în atacul contra petrolierului francez MV Limburg în Golful Aden, în octombrie 2002. Procedurile judiciare împotriva sa sunt în desfăşurare în SUA pentru presupusul lui rol în atacuri.

Al-Nashiri susţine că România a permis CIA să îl deţină în secret pe teritoriul său şi să îl supună torturilor şi diverselor forme de abuz fizic şi mental, şi acuză lipsa posibilităţii de a lua legătura cu familia sa.

De asemenea, el acuză faptul că România a permis mutarea sa către alte centre de detenţie secretă gestionate de CIA, expunându-l unor tratamente similare pentru mai mulţi ani, Avocata lui Abd al-Rahim Al Nashirim a declarat la CEDO că închisori ale CIA au funcţionat în România din 2003 şi până în 2005, cu “încuviinţarea şi complicitatea” Guvernului de la Bucureşti, acuzaţii pe care autorităţile române le resping.

În fine, Abd al Rahim al-Nashiri critică lipsa unei investigaţii rapide şi cuprinzătoare cu privire la acuzaţiile sale. Acest caz a fost înregistrat la CEDO în data de 1 iunie 2012.

Ancheta parlamentară din România a stabilit în 2007 că NU existau centre CIA pe teritoriul țării

În 2007, o ancheta parlamentară condusă de europarlamentarul PNL Norica Nicolai a stabilit ca nu au existat centre de detentie CIA în România.

La Europa FM, Norica Nicolai comentează decizia CEDO si spune că a cerut o investigatie judiciară amplă însă nu a fost nici o concluzie până în ziua de azi:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La CEDO, o avocată acuză:  CIA a plătit României milioane de dolari pentru a găzdui închisori secrete

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS