La CEDO, o avocată acuză:  CIA a plătit României milioane de dolari pentru a găzdui închisori secrete

Agenţia Centrală americană de Informaţii a plătit României “milioane de dolari” pentru a găzdui închisori secrete, a sustinut o avocată în prima zi a audierilor de la CEDO.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a început audierile în cazul Al Nashiri contra României.

Cetăţeanul saudit de origine yemenită a fost reţinut de serviciile secrete americane pentru implicarea într-un atac terorist asupra navei americane USS Cole, şi pentru rolul jucat în organizarea unui al doilea atentat asupra unui petrolier francez.  Sauditul susţine că a fost închis mai mult de 2 ani în centre de detenţie secrete din România şi Polonia înainte de a fi transferat la Guantanamo.

 

România e acuzată că a permis CIA să tortureze pe teritoriul său suspecţi de terorism în cadrul unui program secret de extrădări în timpul preşedinţiei lui George W. Bush.

Avocata lui Abd al-Rahim Al Nashirim a declarat la CEDO că închisori ale CIA au funcţionat în România din 2003 şi până în 2005, cu “încuviinţarea şi complicitatea” Guvernului de la Bucureşti, acuzaţii pe care autorităţile române le resping.

Reprezentanta Guvernului român Catrinel Brumar i-a replicat că este nevoie de mai mult decât de nişte “ponturi şi speculaţii pentru a stabili responsabilităţile statului”. Ea a adăugat că o anchetă este în curs.

Curtea a anunţat că va statua în câteva luni dacă România a permis cu bună ştiinţă să funcţioneze închisori secrete CIA în care s-a practicat tortura şi dacă nu a reuşit să împiedice torturarea sauditului Abd al-Rahim Al Nashirim.  Avocata acestuia sustine ca Al Nashiri a fost încătuşat, privat de somn, supus unor zgomote puternice şi lumini intense, pălmuit şi supus unei “hrăniri rectale cu forţa” într-o închisoare CIA din Bucureşti, în 2004.

Sauditul  se află în prezent în custodia Statelor Unite, la închisoarea militară de la Guantanamo, din Cuba.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS