România a câştigat procesul cu Chevron

Compania americană va plăti României despăgubiri de aproximativ 73 de milioane de dolari. Decizia îi aparține Curţii Internaţionale de Arbitraj de pe lângă Camera Internaţională de Comerţ de la Paris.

În total, România va primi despăgubiri de la Chevron în valoare de 73.450.000 de dolari, în urma rezilierii a trei acorduri petroliere de concesiune, care au fost făcute fără respectarea obligaţiilor financiare prevăzute de Legea petrolului.

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale și Chevron România au încheiat, pe 3 martie 2011, trei acorduri de concesiune pentru exploatare-dezvoltare-explorare în zona Mării Negre, aprobate prin hotărâre de guvern.

Un an mai tărziu, Chevron a informat ANRM că renunţă la acordurile de concesiune încheiate în 2013. ANRM a refuzat să emită decizia de încetare a concesiunii, motivând nerespectarea articolului 40 din Legea petrolului. Cu alte cuvinte, compania americană nu a pus la dispoziția autorităților suma ce reprezenta contravaloarea lucrărilor în programul de exploatare stabilit prin acordul petrolier, la data la care a fost anunțată decizia de renunțare.

Chevron s-a adresat Curţii de Arbitraj în iunie 2015, spunând că şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de acordurile petroliere cu ANRM pentru încetarea contractelor.

Audierile finale din dosar au avut loc la sfărșitul lunii iunie, anul trecut.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS