Confidenţialitate

România a câștigat patru medalii la Invictus 2022 | AUDIO

Echipa României a câștigat astăzi patru medalii la Jocurile Invictus, competiție dedicată militarilor răniți în războaiele din ultimele decenii. Vali Ciolan a câștigat medalia de argint la proba de aruncare a bilei, iar echipa de tir a câștigat dimineață aurul la proba de arc olimpic. În jurul orei 16:00, echipa de tir la arc compound a câștigat medalia de argint. În jurul orei 18:00, Neagu a mai câștigat o medalie în finalele Open Compound.

Valentin Ciolan este la a doua participare la Jocurile Invictus, dar acum a obținut prima medalie, la atletism, la proba de aruncare a bilei. Fost judokan de performanță, Valentin Ciolan, a fost a fost rănit în anul 2015, în teatrul de operații Afganistan. După accident, a trecut prin 14 operații.

„Am fost foarte emoționat. Am avut ca obiectiv exact o medalie și am muncit foarte mult doi ani de zile și s-a îndeplinit”, a spus Vali Ciocan.

Anca Grădinaru: Cât ai aruncat?

Vali Ciolan: 10 metri

România a câștigat prima medalie de aur, la Jocurile Invictus din acest an, la proba de arc olimpic

Emil Cojocaru, Iulian Căpățînă și Eduard Romila au concurat împotriva Ucrainei. Echipa țării vecine a decis în ultimul moment să vină la Jocurile care au loc la Haga. Cu o seară înainte de a pleca spre Olanda, unul dintre antrenori a fost ucis la datorie.

De altfel, fondatorul Jocurilor Invictus, Prințul Harry, a explicat la BBC că membrii echipei Invictus a Ucrainei, deși răniți în alte războiaie, acum luptă în fața rușilor. 4 membri ai achipei au murit deja, doi în atacuri cu rachete, alții în alte moduri, dar în misiuni.

Prințul Harry, fondatorul Jocurilor Invictus: „Și-au dat jos uniforma de militari, și-au pus ținuta de concurs. Concurează și apoi vor trebui să se întoarcă”

„Și-au dat jos uniforma de militari, și-au pus ținuta de concurs, au sărit în autobuz, au dormit aici câteva zile, au încercat să se detașeze un pic, concurează și apoi vor trebui să se întoarcă”, a povestit Prințul Harry.

Fondatorul Jocurilor Invictus și soția sa, Meghan, au povestit și în ceremonia de deschidere despre echipa Ucrainei explicând că militarii care de 2 luni încearcă să se opună invaziei merită mai mult.

Sursa foto: Facebook / Ministerul Apararii Nationale, Romania

Citește și: Cătălina Ponor, despre includerea în Gymnastics Hall of Fame: “Un alt vis care a devenit realitate”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.