Confidenţialitate

Cum au fost afectați românii de războiul din Ucraina: Prețurile au crescut. Piața bancară a fost afectată | AUDIO

Europenii sunt pesimiști în legătură cu șansele Ucrainei de a câștiga războiul împotriva Rusiei, o arată un sondaj de opinie din 12 țări din Uniunea Europeană, citat de AFP. Dar cum au fost afectați românii, însă, de acest război? Cei mai mulți spun că economic și psihologic.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Doar 10% dintre respondenți cred că Ucraina va câștiga pe teren, aproximativ 20% sunt de părere că Rusia va fi victorioasă, în timp ce 37% cred că războiul se va încheia cu un armistițiu.

Cele mai optimiste cu privire la şansele de victorie ale Ucrainei sunt Polonia, Suedia şi Portugalia. Cele mai pesimiste sunt Grecia, Ungaria şi Italia.

Sondajul a fost realizat în ianuarie pentru Consiliul European pentru Relaţii Externe și a colectat răspunsuri de la un total de aproximativ 17.000 de persoane.

Cum au fost afectați românii, însă, de acest război? Cei mai mulți spun că economic și psihologic

„Prețurile la utilități au crescut și, poate, nu ne mai ajung banii nici să trăim normal de pe o zi pe alta”, a spus unul dintre respondenți.

„Războiul din Ucraina m-a afectat în plan psihologic cel mai mult și cred că, mai ales primele zile ale războiului m-au făcut să mă gândesc ce ar însemna dacă România ar fi în locul Ucrainei”, și-a exprimat părerea un al respondent.

„Ca țară aflată în vecinătatea Ucrainei am fost afectați atât economic, și nu numai”, a spus un alt intervievat.

„Nu mi-aș fi imaginat niciodată că în plin secol XXI, când omenirea a atins un asemenea nivel de civilizație, se poate întâmpla atât de aproape de granițele noastre o asemenea oroare”, a declarat o altă persoană.

Războiul din Ucraina ne-a afectat foarte mult piața bancară, având în vedere că inflația și costurile pieței au crescut, automat au crescut și dobânzile și costul creditelor, în general, pentru consumatori”, a precizat un respondent.

Sursa colaj foto: Shutterstock și Inquam Photos – Ilona Andrei și Adriana Neagoe

Citește și: Ucraina neagă că Transnistria ar urma să ceară anexarea la Rusia. Istoricul Armand Goșu: Nu spun că Rusia nu e interesată de Transnistria. Spun că nu în felul ăsta, și nu acum” | AUDIO