Confidenţialitate

Rolurile memorabile ale actorului Marin Moraru

Marin Moraru a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale” în anul 1961, la clasa profesor Dina Cocea, având la examenul final rolul Agamiță Dandanache din piesa “O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale. Din acest moment şi până când s-a stins din viaţă, Marin Moraru şi-a trăit zilele mereu în lumina reflectoarelor.

Cariera în film şi-a început-o în 1966, cu „Haiducii”, alături de Ion Besoiu, Toma Caragiu, Amza Pellea şi Colea Răutu. Actorul a devenit foarte popular în România anilor ’70 şi ’80, când a avut roluri importante în filme regizate de Manole Marcus („Actorul şi sălbaticii”), Dan Piţa („Concurs”, „Faleze de nisip”, „Filip cel bun”), Mircea Drăgan („Chiriţa în Iaşi”) sau Horea Popescu („Cuibul de viespi”).

Din 1971, Marin Moraru juca pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, având în paralel roluri în peste 20 de filme.

Timp de şase ani, a predat actoria la IATC, carieră pe care a abandonat-o în 1980 pentru a se dedica în totalitate celei de la TNB – unde din 2002 devenise societar de onoare – şi de pe marele ecran.

Printre rolurile memorabile avute de Marin Moraru pe scenă se numără şi cele din piesele de teatru “D’ale carnavalului”, “Leonce si Lena”, “Nepotul lui Rameau”, “Capul de răţoi”, “Umbra”, “Troilus şi Cressida”, “Ocolul pământului”, “Trei gemeni veneţieni”, “Tache, Ianke şi Cadar”, “Egoistul” şi “Crimă pentru pământ”.

În 2009, Marin Moraru a primit Premiul Gopo al Asociației pentru promovarea Filmului Românesc pentru întreaga carieră. Anul trecut, Marin Moraru a fost distins şi cu Premiul de Excelență al Festivalului Internațional de Film Transilvania TIFF 2015 pentru întreaga activitate.

“Premiul de Excelenţă al TIFF este aprecierea maximă din partea breslei, calificativul pe care mi-l dau nu este de la oricine, este plăcut, onorant şi ţine de o mândrie de înaltă clasă. A fost o surpriză pentru că înaintea mea sunt mulţi actori care merită acest premiu şi nu ştiu de ce m-au ales pe mine, sunt unii mai competitivi.

Structura mea este de teatru, nu prea am dat mâna de multe ori cu filmul, a fost întâmplător, dar benefic. Nu îmi place să filmez, când mă văd pe ecran mă doare stomacul, îmi da seama că nu am făcut ce trebuia, puteam să fac mai multe.

Zgârietura pe peliculă rămâne, nu poţi să o ştergi, dar la teatru o mai ştergi în următorul spectacol, în schimb la film nu mai poţi modifica nimic”, spunea Marin Moraru în 2015 .

Marin Moraru s-a născut pe 31 ianuarie 1937, la Bucureşti. După absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” în 1961, Marin Moraru a jucat pe scena Teatrului Tineretului timp de trei ani, apoi la Teatrul de Comedie şi la Bulandra.

A lucrat cu regizori celebri: Mihai Măniuţiu, Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Ion Cojar, Alexandru Dabija, Sanda Manu, Radu Beligan.

Actorul Marin Moraru s-a stins din viaţă pe 21 august 2016.Marin Moraru avea 79 de ani