Confidenţialitate

Rock Sessions: Cine este Eleanor Rigby?

Piesa a fost lansată la puțin timp după intriganta declarație a lui John Lennon din 1966: suntem mai populari decât Iisus. Dar cine este Eleanor Rigby? Paul, cel care compus piesa, spune că inspirația numelui i-a fost dată de actrița Eleanor Bron ce jucase rolul lui Ahme în muzicalul Help.

Dar ce să vezi, într-un cimitir din Liverpool se află o piatră de mormânt care poartă numele Eleanor Rigby. John Lennon și Paul McCartney s-au întâlnit pentru prima dată la o petrecere a bisericii. La câțiva metri distanță se afla mormântul femeii de serviciu Eleanor Rigby, care murise în 1939, în vârstă de 44 de ani.

McCartney neagă că piatra funerară ar fi fost punctul de inspirație, dar coincidenta este foarte mare.
Eleanor Rigby nu este o piesă pop standard. Niciunul dintre cei patru Beatles nu a cântat la instrumentul său pe piesă, deși Lennon și Harrison au făcut armonii vocale. Eleanor Rigby folosește un ansamblu de coarde clasice, în acest caz un octet de muzicieni de studio, cuprinzând patru viori, două viole și două violonceluri.

Sentimente contradictorii, nu? Și deloc tipică pentru o piesa The Beatles, poate o putem compara doar cu Yesterday datorită folosirii ansamblului de coarde.