Confidenţialitate

Indicele ROBOR la 3 luni a trecut de 7%. Sfaturile unui analist financiar pentru cei care vor să-și cumpere o casă și cei cu rate | AUDIO

Rate și mai mari pentru români. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a ajuns joi, 14 iulie, la 7.05%, cel mai mare nivel din iulie 2010. La începutul anului indicele era de 3.02%. 

A crescut și ROBOR la 6 luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei contractate înainte de mai 2019. Valoarea de joi, 14 iulie, e de 7.24% în condițiile în care la începutul anului era de 3.14%.

L-am întrebat pe analistul financiar Ciprian Bârsan ce îi sfătuiește să facă pe cei care sunt pe zi ce trece tot mai împovărați de rate:

„În toată această perioadă nu putem merge în altă zonă decât pe o chibzuință și pe o rebalansare a cheltuielilor în așa fel încât să nu se ajungă în situația în care nu se mai pot face plăți către bancă. O refinanțare la o altă bancă poate să fie o soluție în condițiile în care atunci când tragem linie la final se dovedește că economisim bani și plătim o sumă mult mai mică la final.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În opinia sa, ROBOR-ul va continua să crească și estimează pentru finalul acestui an o valoare cu cel puțin două-trei procente mai mare.

Cei interesați să-și cumpere o locuință ar trebui să mai aștepte, mai spune analistul financiar Ciprian Bârsan:

„Să nu uităm că piața acțiunilor a suferit o corecție, piața criptomonedelor a suferit o corecție, sunt rezervat și nu exclud varianta în care o să asistăm la o corecție și pe piața imobiliară în următoarele 6 luni, un an de zile.”

Cât din venituri ar trebui să reprezinte rata ca să fie într-o limită prudentă?

„Maxim 25%, pentru a-mi asigura un trai decent și pentru a nu simți această rată ca pe o povară”, a răspuns analistul financiar Ciprian Bârsan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock