Robert Abela, noul premier al Maltei

Avocat în vârstă de 42 de ani și fiu al fostului preşedinte George Abela, Robert Abela a fost ales şef al Partidului Laburist din Malta, devenind automat premier al țării.

Joseph Muscat a fost nevoit să accepte părăsirea prematură a funcției, acuzat fiind de amestec în ancheta asupra asasinării jurnalistei de investigaţie Daphne Caruana Galizia, relatează Agerpres, citând AFP.

Robert Abela, care promite să continue „reţetele câştigătoare” ale predecesorului său, a ajuns deputat cu ocazia ultimelor alegeri parlamentare, din 2017, convocate anticipat şi câştigate cu uşurinţă de laburiști, în pofida unui val de scandaluri legate de persoane din anturajul lui Joseph Muscat.

Noul premier va avea un mandat de doi ani şi jumătate, până în septembrie 2022.

Joseph Muscat a fost constrâns să-şi anunţe plecarea la 1 decembrie, după manifestaţii ale mişcării civice şi familiei lui Daphne Caruana Galizia, care l-au acuzat printre altele că a acoperit mai mulţi colaboratori săi apropiaţi, printre care şeful său de cabinet şi prieten din copilărie Keith Schembri.

Omul de afaceri Yorgen Fenech, despre care un martor a declarat în faţa judecătorilor că este cel care a dat ordinul de ucidere a jurnalistei Daphne Caruana Galizia, a fost arestat la 20 noiembrie.

Schembri a fost nevoit să demisioneze din funcţie după ce a fost chestionat în legătură cu crima din octombrie 2017, dar nu a fost formulată nicio acuzaţie pe numele său. Întrebat de avocatul Marion Camilleri dacă l-a contactat pe Fenech, Keith Schembri a recunoscut că erau prieteni.

Pe blogul său, intitulat Running Commentary, Daphne Caruana Galizia a acuzat constant politicieni şi alţi oficiali maltezi de fapte de corupţie, fiind dată în judecată de câteva ori. Însuşi premierul Joseph Muscat a devenit ţinta criticilor după ce jurnalista a scris că o firmă al cărei nume a apărut în scandalul Panama Papers, Egrant Inc., era deţinută de soţia premierului, Michelle Muscat

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS