Confidenţialitate

Risc mare de avalanșă în Munții Făgăraș și Bucegi

Meteorologii anunță că riscul producerii de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi este mare, deoarece stratul de zăpadă este instabil.

La Bâlea Lac, în județul Sibiu, stratul de zăpadă măsoară peste 1,3 metri.

Potrivit informării de sâmbătă a meteorologilor, în ultimele 24 ore vremea a fost relativ caldă pentru această perioadă, cerul a fost variabil, temporar noros, iar vântul a suflat slab și moderat, cu intensificări temporare în zona înaltă, unde rafalele au depășit temporar 55-60 km/h.

„În Făgăraș s-au semnalat mai multe curgeri de zăpadă și o avalanșă de placă, cu plecare de la 2.000 metri. Stratul de zăpadă s scăzut ușor cu până la 1 cm”, potrivit meteorologilor, citați de agenția de știri Mediafax.

Stratul de zăpadă măsoară 135 cm la Bâlea Lac, 90 cm la Vârful Omu, 48 cm la Sinaia, 19 cm la Predeal și 12 cm la Fundata.

Astfel, la peste 1.800 de metri, riscul producerii unor avalanșe este mare, de 4, pe o scară de la 1 la 5.

„La suprafață se găsește un strat de circa 40-50 cm de zăpadă căzută ultima săptămână, format din cristale identificabile și fațetate, având intercalate cruste subțiri de gheață. Acest strat prezintă rezistență scăzută și deși s-a stabilizat ușor la suprafață, este puțin stabilizat spre bază, unde are o coeziune slabă atât între cristale, cât și cu stratul aflat dedesubt. Mai ales pe versanții cu orientare sudică se întâlnesc plăci de vânt, iar pe văi și în zonele adăpostite sunt acumulări mai însemnate de zăpadă. Pe majoritatea pantelor suficient de înclinate se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul fiind amplificat de supraîncărcări oricât de slabe”, mai spun meteorologii.

La altitudini mai mici de 1.800 de metri, riscul producerii de avalanșe este însemnat, de 3, pe o scară de la 1 la 5.