Riga, o destinatie mai putin obisnuita pentru romani

Riga a fost capitală culturală europeană în 2014.

Capitala Letoniei este destul de mică – numără doar câteva sute de mii de locuitori – dar foarte cochetă. Turiștii care poposesc aici ar trebui să vadă, in primul rand, Casa cu Pisici Negre. A fost construită la începutul secolului trecut și este socotită un simbol nu doar pentru capitală, ci pentru întreaga Letonie. Nu vă așteptați să găsiți o casă în care mișună pisici și, mai ales, pisici negre. Numele i se trage de la cele două pisici făcute din metal, cocoțate pe acoperiș. Există și o legendă: se spune că proprietarul casei a dorit să poziționeze intenționat pisicile cu spatele spre casa de vis-a-vis, pentru a-l insulta pe vecin.

Vizitatorii nu trebuie să ocolească centrul istoric, inclus în patrimoniul UNESCO in 1987. Străduțele sale pietruite, clădirile și case medievale, multicolore ar putea fi decorul unui basm de Hans Christian Andersen.

Alte locuri speciale în Riga sunt Castelul cu același nume sau Catedrala Luterană, cea mai mare din Țările Baltice.

Pentru cei care caută viață de noapte, Riga este destinația perfectă. Stingerea nu se dă la ora 8.00 seara, iar barurile, cluburile, cazinourile sau sălile de dans sunt pline mult după miezul nopții.

Sunt și foarte multe muzee care trebuie vizitate: Muzeul Ocupației, de Navigație sau Muzeul Medicinei. Foarte interesant este Muzeul motoarelor, în care vizitatorii pot vedea un Rolls Royce ce i-a aparținut lui Leonid Brejnev sau o limuzină blindată aparținând lui Stalin.

Cert e că Riga a reușit să se scuture de imaginea prăfuită și cenușie a comunismului, iar clădirile cu o istorie bogată sunt acum puse în evidență și eclipsează blocurile din beton.

Cum ajungem în capitala Letoniei?

Există zboruri directe București-Riga, operate de Air Baltic, transportatorul aerian al Letoniei. În total, sunt patru zboruri pe săptămână, iar un bilet dus-întors costă în jur de 180 de euro.

Dacă ne referim la alte costuri, Riga are reputația de a fi cel mai scump oraș baltic. De exemplu, două nopți de cazare la un hotel de 4 stele din centrul orașului costă 250 de euro. La trei stele, două nopți costă în jur de 180 de euro. Depinde foarte mult de perioada în care călătoriți și cu cât timp înainte vă faceți o rezervare.