Confidenţialitate

Rezultatul pozitiv COVID-19 va fi transmis, în 24 de ore, către bolnav, medic de familie și DSP | AUDIO

Persoanele depistate pozitiv cu SARS CoV-2, direcțiile de sănătate publică, medicul de familie al celui infectat și contacții acestuia vor primi mesaj cu rezultatul analizei în 24 de ore de la momentul recoltării, anunță Ministerul Sănătății.

Instituția promite că, odată cu îmbunătățirea felului în care sunt introduse datele în sistemul informatic, cei implicați nu vor mai fi obligați să dea zeci de telefoane la instituțiile medicale.

Ministrul Sănătății a aprobat un ordin care prevede că de săptămâna viitoare, toate  probele transportate la laboratoarele care realizează testarea RT-PCR vor avea un cod emis anterior de Direcția de Sănătate Publică.

Laboratoarele vor introduce în platforma informatică toate datele din formularele atașate probelor și rezultatele testelor în cel mult 24 ore de la primirea probei.

Buletinele de analiză pozitive vor fi transmise în mod automat prin email si mesaj text, medicului de familie al persoanelor testate, pentru a fi luate în evidență.

În cazul în care o persoana testată nu are medic de familie, aceste informații sunt transmise către DSP, aceasta avand responsabilitatea de a monitoriza cazul.

Direcțiile de Sănătate Publică au obligatia de a identifica și de a confirma în urma anchetei epidemiologice contacții direcți ai fiecărei persoane testate pozitiv.

Toate persoanele identificate a fi contacți direcți ai fiecărei persoane cu rezultat pozitiv vor fi introduse în aplicația informatică de catre DSP.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, spune că aceste măsuri ar putea ordona comunicarea dintre autorități și cei afectați de coronavirus, direct sau indirect:

„Actualizarea platformei informatice înseamnă că, în momentul în care o probă este pozitivă și este înregistrată în sistemul informatic, automat, pe mailul medicului de familie, a persoanei depistate pozitiv și pe mailul DSP se va transmite acest rezultat al probei. În acest fel, se va reduce foarte mult timpul de așteptare, în special al persoanelor care așteaptă rezultatul probelor, aceste persoane nu ar trebui să mai sune la direcțiile de sănătate publică.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și spitalele vor fi obligate ca pentru toti pacienții pozitivi internați, să introducă toate datele cerute în aplicație informatică, în primele 12 ore de la internare și în cel mult 24 de ore de la externare.

  • Anca Grădinaru