Confidenţialitate

Rezultatele anchetelor în cazul copiilor diagnosticați cu SHU, transmise Centrului European de Control al Bolilor Transmisibile

Ministerul Sănătății încearcă să facă ordine în ancheta privind cauzele care au dus la îmbolnăvirea copiilor cu sindrom hemolitic uremic.

Rezultatele anchetelor efectuate până acum de mai multe instituții ale statului vor fi prezentate experților de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile.

În acest fel, Ministerul Sănătății speră să tragă o concluzie și să anunțe din ce cauză s-au îmbolnăvit copiii.

Institutul Cantacuzino, Autoritatea Sanitar Veterinară și Direcțiile de Sănătate Publică au efectuat mai mult anchete, după ce mai mulți copii, majoritatea din Argeș, au fost diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic. Trei dintre bebeluși au murit.

Autoritățile nu au reușit nici acum să afle cauzele îmbolăvirilor.

Inițial s-a vorbit despre portocale, apoi ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că bacteria E.coli O26 a fost descoperită într-un lot de brânză de vaci, produs de o fabrică din Argeș. Numai că mulți dintre părinți au declarat că nu i-au hrănit pe copii cu brânză.

Ministerul Sănătății a apelat acum la experții europeni de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile.

”Trebuie continuată această anchetă epidemiologică. Este o conlucrare în echipă multidisciplinară între specialiștii naționali și cei europeni, tocmai pentru elucidarea cauzelor”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Victor Strâmbu.

         Rezultatele anchetei Institutului Cantacuzino au scos la iveală faptul că există diferenţe între bacteria E.coli depistată în probele recoltate de la copii şi cele din alimente. Nici brânza de vaci din Argeș și nici carnea de pui din Bacău nu au dus la îmbolnvirea copiilor. Tulpinile analizate erau diferite, au concluzionat specialiștii.