Confidenţialitate

Rezultate provizorii la europarlamentare: PNL (26,8%), PSD (23,3%), USR-PLUS (21,3%)

Partidul Național Liberal se află pe primul loc în alegerile europarlamentare, după numărarea a 96,7% dintre voturile exprimate în ţară, conform rezultatelor provizorii, relatează Mediafax.

PNL (26,8%) este urmat de PSD (23,3%) și Alianța 2020 USR-PLUS (21,3%). Alianța 2020 USR-PLUS din urmă se situează, în schimb, pe primul loc la votul din străinătate.

În clasament urmează PRO România (6,61%), PMP (5,66%) și UDMR (5,45%).

Cu un scor de doar 4,24%, ALDE, formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu, nu trece pragul electoral.

Liderul PSD a admis că rezultatul nu este unul mulțumitor pentru partid și că își asumă responsabilitatea pentru înfrângerea electorală.

Liviu Dragnea a ținut să precizeze că premierul Viorica Dăncilă nu ar trebui să demizioneze în urma acestui eșec, iar guvernul nu poate fi învinuit pentru aglomerația de la secțiile de votare din Diaspora.

Șefa executivului a anunțat, la scurt timp, că nu renunță la funcție.

Co-președinte al coaliției la Putere, șeful Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE), Călin Popescu Tăriceanu, este de părere că prezența ridicată la alegerile europarlamentare arată că, “în România, democrația este vie”.

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, a declarat, duminică seara, că votul de la europarlamentare arată o Românie care “renaşte”.

Liderul Uniunii Salvați România, Dan Barna, a declarat, duminică seară, că, prin prezenţa masivă la urne la alegerile europarlamentare și referendumul pe teme de Justiție, românii au exprimat ce fel de Românie îşi doresc.

Comentând estimările privind alegerile europarlamentare, preşedintele Pro România observă că electoratul a taxat actuala guvernare. În opinia fostului premier Victor Ponta, societatea românească vrea o schimbare.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a susținut că, dacă rezultatele exit poll-ului vor fi confirmate de rezultatele oficiale, comunitatea din România va avea o voce puternică în Parlamentul European în următorii cinci ani.

Liderul Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, a opinat că PSD și-a “primit lecția binemeritată”.

Președintele Klaus Iohannis le-a mulțumit, la închiderea urnelor, celor care au votat la europarlamentare și la referendumul pe care l-a convocat pe tema situației Justiței.

Premierul grec Alexis Tsipras a convocat, duminică seara, alegeri anticipate în luna iunie, ca urmare a rezultatelor slabe obținute de Partidul Syriza în scrutinul europarlamentar.

Dreapta conservatoare europeană și-a proclamat, duminică seara, victoria în alegerile europarlamentare.

Forţele proeuropene au conservat o majoritate clară în legislativul comunitar, însă forul va trebui să întoarcă pagina după dominaţia istorică a două familii politice, în urma unui scrutin din care iese mai fragmentat ca niciodată.