Rezistenţa microbilor faţă de antibiotice devine tot mai mare

Eforturile depuse de ţările dezvoltate pentru ameliorarea condiţiilor de sănătate din ţările sărace, cărora le furnizează tot mai multe tratamente contra maladiilor infecţioase, accelerează rezistenţa microbilor faţă de antibiotice.

Accesul la medicamentele utilizate împotriva virusului HIV a condus la multiplicarea de peste opt ori a accesului la medicamentele contra malariei şi a stimulat utilizarea antibioticelor contra tuberculozei, au precizat autorii raportului.

Distribuţia mai abundentă a acestor tratamente a salvat cu siguranţă multe vieţi, dar a fost însoţită şi de o creştere a rezistenţei agenţilor patogeni la aceste medicamente antiinfecţioase.

Fapt care ar fi putut fi evitat cu ajutorul unui control mai strict în aceea ce priveşte accesul şi utilizarea lor.

Rezistenţa faţă de medicamentele antiinfecţioase ucide milioane de copii în fiecare an în ţările în curs de dezvoltare.

Începând din 2006, organizaţiile de caritate au alocat peste 1,5 miliarde de dolari acestor noi tratamente folosite în combaterea patogenilor rezistenţi la antibioticele actuale.

Această rezistenţă la antibiotice afectează însă şi ţările dezvoltate, aşa cum o demonstrează creşterea puternică a numărului de cazuri de infecţii provocate de stafilococul auriu rezistent la meticilina.

Procentul de infecţii nosocomiale a crescut de la 2%, în 1974, la 63%, în 2004.

Aproximativ 20% din totalul pacienţilor infectaţi cu acest patogen mor, reprezentând 19.000 de decese în fiecare an în Statele Unite, depăşind astfel numărul de victime cauzate anual de maladia SIDA.