Confidenţialitate

Reziduuri de pesticide peste limitele maxime admise, descoperite în cazul a câtorva verdețuri de sezon cumpărate de români | AUDIO

Mărar, spanac, ceapa verde şi pătrunjel cu reziduuri de pesticide mari decât limita maxima admisă. Asta au descoperit inspectorii fitosanitari. Au fost analizate peste 420 de probe.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Câteva dintre verdeţurile de sezon cumpărate frecvent de români au reziduuri de pesticide peste limitele maxime admise, atenţionează Autoritatea Naţională Fitosanitară.

11 probe din cele 426 analizate au avut valori depășite, cele mai multe descoperite la mărar, spanac, ceapă verde si pătrunjel. S-a pus accent pe monitorizarea acestor culturi deoarece și în anii anteriori au fost depistate neconformităţi la aceste produse. Inspectorii au analizat și probe de fructe, legume si cereale.

Medicii avertizează că expunerea îndelungată la pesticidele din mâncare are impact pe termen lung și poate duce chiar la apariția mai multor boli neurologice degenerative.

Controalelor Autorității Naţionale Fitosanitară s-au efectuat în perioada 1 ianuarie – 10 aprilie 2024.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cristian Păun, despre PIB-ul României: Este umflat, se formează pe o datorie consistentă. La prima pală de criză cădem. Guvernul ne îndeamnă să trăim pe caiet | AUDIO