Confidenţialitate

Revoltele deținuților: sindicatele din penitenciare dau vina pe posturile TV cu patroni în detenție

Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare şi Federaţia Naţională a Lucrătorilor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor cer măsuri pentru rezolvarea situaţiei din închisori, pentru că de condițiile proaste din ele au parte și gardienii.

Mai mult, ei susțin că, făcându-și meseria, sunt expuşi permanent agresiunilor.

Organizaţiile sindicale observă că, până la momentul în care au ajuns după gratii persoane cu influenţă în zona media sau potente financiar, sistemul penitenciar nu a fost un subiect de presă.

De asemenea, adaugă cele două sindicate, nici autoritățile că nu au fost interesate să crească numărul locurilor de cazare din închisori.

Referindu-se la protestele deținuților din ultimele zile, SNLP consideră că se urmărește forţarea unei amnistii:

Patronii de trusturi trebuie extraşi, până nu li se adaugă alte condamnări. Ceilalţi deţinuţi nu contează, folosesc scopului“, afirmă sindicaliştii.

SNLP avertizează că, dacă în timpul revoltelor, vreun membru de sindicat va fi agresat de deținuți, gardienii vor protesta în faţa posturilor TV pe care le consideră responsabile de această situaţie.

Ei mai cer imperativ să se aplice prevederile legale deținuţilor care distrug, care incendiază şi celor care consideră că folosirea forţei este soluţia.

 O explicație similară a oferit, la postul public de televiziune, și Nicoleta Andreescu, de la Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR –CH).

Singura explicație pe care o am este o presiune mediatică – ea a creat așteptări pentru deținuți“, a spus doamna Andreescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Însă ministrul justiției, Raluca Prună, a spulberat speranțele legate de o eventuală grațiere.

Într-o intervenție la TVR, ea a declarat că nu aceasta e soluția, ci îmbunătățirea condițiilor de detenție.

La începutul acestei luni, însă, chiar doamna ministru Prună anunța că nu exclude adoptarea unor măsuri precum amnistia sau grațiere.

Raluca Prună a anunţat că în perioada următoare va porni o dezbatere publică privind condiţiile de detenţie din penitenciare şi că va face o propunere de lege, “dacă din dezbatere reiese sprijinul popular pentru măsuri, inclusiv radicale”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.