Revista presei, 5 mai

România liberă analizează controversele din jurul procurorului Daniel Horodniceanu. Magistratul a primit, ieri, undă verde pentru a prelua şefia Direcţiei Antimafia, a cărei structură teritorială o conduce la Iaşi. Votul din CSM a venit la câteva zile după scandalul de spionaj în care este implicat primarul Gheorghe Nichita. Prima instituţie care era obligată să intervină într-un asemenea caz era DIICOT Iaşi.

Traian Băsescu şi-a rememorat mandatele pentru ziarul Adevărul. Fostul preşedinte explică deciziile controversate pe care le-a luat pe când era la Cotroceni, cum şi-a ales oamenii alături de care a condus ţara şi a vorbit despre relaţiile sale cu liderii lumii. Traian Băsescu îşi explică şi criticile pe care le-a adus celor care conduc Justiţia, dar nu îşi reproşează numirile făcute.

Jurnalul naţional dezvăluie o afacere pe hârtie: ce expiră azi se face mâine cu sume de 10 ori mai mari. Aşa s-au dus 254 de milioane de lei pe zero kilometri de autostradă. Mare parte din bani au mers pe studii de fezabilitate care şi-au pierdut valabilitatea.

Evenimentul zilei remarcă o noutate. Persoanele care nu au suficientă vechime în muncă pentru a ieşi la pensie pot încheia contracte private cu casa de pensii. Plata contribuţiilor poate fi făcută de soţ sau copii. Dacă, timp de 3 luni, banii nu intră în cont, înţelegerea se reziliază de la sine.

5 judeţe din sud şi est trag în sus agricultura românească, potrivit Ziarului Financiar. Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Brăila s-au formează un “cordon local al cerealelor”. Între 2007 şi 2013, acestea au adus 80% din creşterea medie a producţiei de cereale, fiind legate între ele atât georgrafic, cât şi prin elemente de infrastructură pentru ecuaţia logistică a cerealelor: Autostrada Bucureşti – Constanţa, linii de cale ferată şi Dunărea.

Gazeta sporturilor publică pe prima pagină imaginea care spune povestea câinilor roşii. Luca, băiatul de 8 ani al celui care îngrijeşte stadionul din şoseaua Ştefan cel Mare, este trist pentru că nu a văzut niciodată Dinamo bătând Steaua. În urmă cu 4 ani, când acest lucru s-a întâmplat ultima dată, copilul era prea mic şi nu înţelegea ce este fotbalul.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS