Confidenţialitate

Revista Pif a revenit în România

Revista Pif a revenit în România și comunică special pentru fanii ei din țară prin intermediul unor mesaje create special pentru români, după cum a semnalat chiar ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu.

”M-a amuzat să văd pe contul de twitter al proaspăt reapărutei reviste legendare PIF o reclamă care îi vizeaźă direct pe cititorii din România. Mai exact, o lista cu choșcurile de ziare din țara noastră unde poate fi găsită revista (cu tot cu surpriza. Sper că au trimis destule exemplare!)”, a comentat, sâmbătă dimineața, pe Facebook, ambsadorul Luca Niculescu.

Revista Pif a apărut săptămânal, între 1969 și 1993.

Editată de o companie deținută de Partidul Comunist Francez, Pif a fost disponibilă și în România (la chioșcuri sau prin abonamente) în perioada anilor ʼ70 și ʼ80, iar tirajul global al revistei a oscilat între 350.000 și 1.000.000 de exemplare.

Revista Pif a reapărut din decembrie 2020.

Marcel GottliebGotlib, omul din spatele ”Pif”

Gai Luron, cel mai cunoscut dintre personajele realizate de Marcel Gottlieb, Gotlib, după cum a fost cunoscut publicului, s-a ”născut” în anul 1962, în revista „Vaillant”, precursoarea săptămânalului care a scris istorie în banda desenată – „Pif”.

Gai Luron este câinele-catastrofă, câinele-tristețe, câinele căruia nu-i reușește niciodată nimic, câinele-tandrețe, câinele care nu-și pierde speranța, câinele care nu abandonează. Când a vrut, de pildă, să scape de o muscă sâcâitoare, Gai Luron a sfârșit prin a-și distruge casa, iar când a încercat să pună pe picioare o afacere cu petrol soldată cu un șir de explozii și incendii apocaliptice, Gai Luron le-a strigat celor care-l urmăreau să-i ia gâtul: „Fini le pétrole, mais il nous reste lʼ amitié!”.

Câinele lui Gotlib este, poate, cel mai profund uman personaj pe care l-a dat vreodată banda desenată, iar subtitlul rubricii Gai Luron din „Pif” era „La joie de vivre”.Gotlib, celebrul desenator francez, a murit pe 4 decembrie 2016, la vârsta de 82 de ani.