Confidenţialitate

A murit „părintele” unuia dintre cei mai iubiți câini ai tuturor timpurilor

Gotlib, celebrul desenator francez, a murit duminică, 4 decembrie, la vârsta de 82 de ani.

Cu numele său adevărat, Marcel Gottlieb, Gotlib s-a născut în anul 1934, în Franța, într-o familie de evrei unguri (conform Paris Match).

Wikipedia consemnează faptul că Ervin, tatăl viitorului desenator de geniu, ar fi fost evreu de origine română.

În 1942, în urma unui denunț, tatăl lui Gottlieb a fost arestat și deportat la Buchenwald, unde a și murit, iar micul Marcel a fost nevoit să se ascundă, pe perioada ocupației, la o fermă din Normandia. După război, și-a schimbat numele în Gotlib și s-a dedicat benzii desenate.

Pe Gai Luron, cel mai cunoscut dintre personajele sale, l-a creat în anul 1962, în revista „Vaillant”, precursoarea săptămânalului care a scris istorie în banda desenată – „Pif”.

Gai Luron este câinele-catastrofă, câinele-tristețe, câinele căruia nu-i reușește niciodată nimic, câinele-tandrețe, câinele care nu-și pierde speranța, câinele care nu abandonează. Când a vrut, de pildă, să scape de o muscă sâcâitoare, Gai Luron a sfârșit prin a-și distruge casa, iar când a încercat să pună pe picioare o afacere cu petrol soldată cu un șir de explozii și incendii apocaliptice, Gai Luron le-a strigat celor care-l urmăreau să-i ia gâtul: „Fini le pétrole, mais il nous reste lʼ amitié!” Câinele lui Gotlib este, poate, cel mai profund uman personaj pe care l-a dat vreodată banda desenată, iar subtitlul rubricii Gai Luron din „Pif” era „La joie de vivre”.

Revista „Pif” a apărut săptămânal, între 1969 și 1993.

Editată de o companie deținută de Partidul Comunist Francez, „Pif” a fost disponibilă și în România (la chioșcuri sau prin abonamnete) în perioada anilor ʼ70 și ʼ80, iar tirajul global al revistei a oscilat între 350.000 și 1.000.000 de exemplare.