Confidenţialitate

Reuniune la vârful ONU pe tema violențelor de la granița israelo-palestiniană

Consiliul de Securitate al Organizației Națiuinilor Unite se va reuni, marţi, la sediul New York, în urma violenţelor de la frontiera Israelului cu Fâşia Gaza, susțin surse ale AFP, citate Agerpres.

Aproape 60 de palestinieni au fost ucişi și alți aproape 2.700 au fost răniți de tirurile israeliene, în ziua inaugurării ambasadei SUA de la Ierusalim, un gest care a scandalizat lumea arabă.

Ședința extraordonară este organizată la iniţiativa Kuweitului.

În ajun, SUA au blocat, orele trecute, adoptarea declarații de condamnare a violențelor.

Ziua de luni a fost cea mai sângeroasă din conflictul israeliano-palestinian de la războiul din vara lui 2014 din Fâşia Gaza.

Conducerea palestiniană a denunţat un “masacru”, în timp ce premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a justificat folosirea forţei prin dreptul Israelului de a-şi apăra frontierele în faţa acţiunilor “teroriste” ale mişcării islamiste Hamas, care guvernează Gaza şi împotriva căruia Israelul a condus trei războaie din 2008.

Turcia, un actor important în Orientul Mijlociu, și-a rechemat ambasadorii de la Washington și Tel Aviv. Președintele Regep Erdogan a acuzat Israelul de “terorism de stat”. Liderul de la Ankara consideră că SUA și-au pierdut statutul de mediator în conflictul israelo-palestinian.