Confidenţialitate

Retrospectiva anului 2021 • În septembrie, coaliția PNL-USR-UDMR se destrăma, iar City Insurance intra în faliment | PODCAST

În septembrie, coaliția PNL-USR-UDMR se destrăma.

Ca urmare a destituirii intempestive a lui Stelian Ion de la conducerea Ministerului Justiției, întrucât acesta refuzase să avizeze controversatul plan de investiții Anghel Saligny, miniştrii Uniunii Salvați România își depuneau demisiile din guvernul condus de liberalul Florin Cîțu.

Acuzând PNL că vrea să-și răsplătească clientela de partid prin încredințarea de lucrări publice, USR inițiase o moțiune de cenzură împreună cu Alianța pentru Unitatea Românilor, atrăgându-și critici din partea unor voci, care considerau inoportună asocierea în plan politic cu un partid extremist.

Tot în septembrie, Florin Cîțu se impunea în fața lui Ludovic Orban în lupta pentru șefia Partidului Național Liberal, după o campanie electorală în care n-au lipsit loviturile sub centură. Președintele Klaus Iohannis s-a implicat în competiția internă, susținându-l fățiș pe Florin Cîțu, ceea ce avea să atragă supărarea lui Ludovic Orban și ulterioara plecare din partid.

În ciuda acestui succes, Florin Cîțu nu va reuși să păstreze șefia guvernului.

După debarcarea din postul de premier printr-o moțiune de cenzură a PSD, susținută de USR, liberalul a preferat să testeze o guvernare împreună cu social-democrații, care nu îl vor accepta ca premier. Soluția de avarie avea să fie fostul general de armată Nicolae Ciucă.

În timp ce criza politică de la București se acutiza, șeful statului participa la cea de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, organizată la New York. De la tribuna ONU, președintele Klaus Iohannis opina că pandemia “ne-a schimbat viețile, dar a oferit şi oportunităţi”, făcând apel la soluţii comune, solidaritate şi cooperare.

În prima lună de toamnă calendaristică, numărul contaminărilor cu SARS-CoV-2 și al deceselor asociate Covid creștea constant în România.

Certificatul sanitar, care dovedește vaccinarea sau trecerea prin boală, devenea obligatoriu la intrarea în restaurante, baruri, cafenele, la cinema, teatru sau la competiţiile sportive.

Noul an şcolar debuta, la jumătatea lunii septembrie, cu prezenţă fizică la cursuri în cea mai mare parte a unităţilor de învăţământ din România, dar cu măsuri de protecţie sanitară. Comitetul Național pentru Situații de Urgență aproba testele din probă de salivă pentru elevi, dar livrarea acestora va întârzia până în decembrie.

Festivalul Untold reunea, la Cluj-Napoca, peste 260.000 de spectatori și nume mari ale muzicii care au urcat pe scenă. Accesul la concerte a fost permis în baza certificatului sanitar Covid sau a testării rapide în centrele medicale acreditate.

De-a lungul întregii luni septembrie, Festivalul Internaţional “George Enescu” consemna cea mai lungă ediţie din istorie, dar şi cea mai dificilă din punct de vedere organizatoric. Unele concerte au fost sold-out, în limitele impuse de pandemie, dovedind că publicul a dus lipsa evenimentelor culturale de înaltă ținută. În 2021, s-au împlinit 140 de ani de la naşterea compozitorului George Enescu.

Pe final de septembrie, România instituia restricțiile de deplasare pentru nevaccinați pe timpul nopții și începea administrarea supra-rapelului anti-Covid (serurile Pfizer BioNTech, Moderna şi Astra Zeneca), pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua.

Contestatari ai restricțiilor sanitare continuau să protesteze în Europa.

În Grecia, testele Covid plătite deveneau obligatorii pentru toţi angajaţii, de la stat și privat, şi pentru elevii nevaccinaţi. Accesul în baruri, restaurante şi alte locuri de distracție era permis doar pe baza certificatului sanitar.

În discursul despre starea Uniunii Europene, șefa blocului comunitar atrăgea atenția că 2022 va fi un nou “test de rezistență”. Criza sanitară riscă să adâncească și mai mult diviziunile, considera Ursula von der Leyen, care remarca “diferențe îngrijorătoare” între statele membre în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid. Țările sărace ar urma să fie sprijinite să cumpere seruri.

După mai multe amânări cauzate de criza pandemică, mult-așteptatul lungmetraj “No Time to Die”, cel mai recent din seria James Bond, avea premiera de gală, la Londra, pe final de septembrie. Pelicula, ultima în care haina agentului 007 a fost îmbrăcată de actorul englez Daniel Craig, s-a bucurat de critici favorabile. La nivel mondial, “No Time to Die” a avut încasări de peste 773 de milioane de dolari.

City Insurance, la acel moment cel mai mare asigurător de pe piaţa locală, intra în faliment. Compania a urmat un drum deschis de Astra Asigurări, în 2015, urmată de Carpatica Asig în 2016 şi CertAsig în 2020. Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară era chemată să explice în Parlament falimentul City Insurance. În perioada 2014 – 2021, ASF a impus societăţii, dar şi conducerii acesteia, mai multe sancţiuni.

În urma acestui scandal, guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă de modificare a legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor.

Afaceristul Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, era condamnat definitiv la 11 ani şi 9 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care este acuzat de mai multe infracţiuni, printre care şi fraude cu fonduri europene alocate pentru construcţia autostrăzii Nădlac – Arad.

Fostul deputat Viorel Hrebenciuc era condamnat definitiv la 3 ani închisoare cu executare în dosarul Giga TV, pentru folosirea de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. În acelaşi dosar, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan primea o sentință de 4 ani şi 6 luni de detenție cu executare, pentru aceeaşi faptă, fiindu-i majorată pedeapsa primită iniţial la Tribunalul Bucureşti. Fosta şefă a Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu era condamnată la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare, fiind acuzată de abuz în serviciu şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Toate cele trei echipaje româneşti înscrise la Campionatele Mondiale de kaiac-canoe pentru seniori de la Copenhaga (Danemarca) ratau calificarea în finalele pentru medalii.

În septembrie, legendarul canotor Ivan Patzaichin era răpus de boală la vârsta de 71 de ani. Multiplu campion la caiac-canoe, sportivul a promovat Delta Dunării, locul unde a învățat să vâslească și de care a fost mereu îndrăgostit. La JO Munchen 1972, nici măcar pagaia ruptă nu a putut să îl oprească pe Ivan Patzaichin din drumul spre aurul olimpic.

Director al Teatrului Naţional Bucureşti şi preşedinte al UNITER, Ion Caramitru murea, pe patul de spital, la vârsta de 79 de ani. De-a lungul carierei, Ion Caramitru a primit numeroase premii şi distincţii, între care titlul de Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic, decorat fiind de Regina Elisabeta a-II-a (1995), şi Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler (2017).

Gazetarul Horia Alexandrescu înceta din viață la vârsta de 74 de ani. Jurnalistul s-a remarcat în presa sportivă înainte de Revoluție, iar după 1990 a activat la mai multe publicații, între care Tineretul Liber, Cronica Română sau Curierul Național.

Considerat un “monstru sacru” al cinematografiei franceze, actorul Jean-Paul Belmondo murea la vârsta de 88 de ani.

Comisia Europeană aproba, pe final de septembrie, Planul de Redresare şi Rezilienţă al României, care va putea primi, astfel, de la UE granturi în valoare de 14,2 miliarde de euro şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde de euro, în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă. Finanţarea va sprijini investiţii şi reforme, cuprinse în PNRR. Ulterior, guvernul de la București a primit primele finanțări.

Într-o decizie considerată istorică, eurodeputaţii adoptau rezoluţia conform căreia parteneriatele ori căsătoriile între persoane de acelaşi sex ar trebui recunoscute în toate statele blocului comunitar. România, unde majoritatea se împotrivește mariajelor gay, riscă sancțiuni dacă nu se va conforma recunoașterii dreptului la familie pentru persoanele LGBT.

SUA, Australia şi Marea Britanie anunţau un parteneriat strategic pentru a contracara China. AUKUS prevede furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară către Canberra, ceea ce anula o înțelegere anterioară cu Parisul.

Pompierii spanioli se luptau cu un incendiu forestier izbucnit în zona Malaga, care a mistuit peste 7.000 de hectare de vegetație. Aproape 2.000 de localinici au fost evacuați din calea flăcărilor. Un pompier a murit în timpul intervenției istovitoare.

Aflat în turneu prin Europa de Est, Papa Francisc avertiza că antisemitismul a rămas pe continent “un fitil care trebuie stins”. Timp de secole, originea evreiască a lui Iisus a fost ocultată. În același timp, în predicile Bisericii, evreii au fost prezentaţi ca un popor responsabil de moartea Mântuitorului. Abia în 1965, catolicii și-au asumat respectarea iudaismului.

Națiunile Unite se angajau să doneze peste un miliard de dolari pentru a ajuta populația din Afganistan, țară unde sărăcia şi foametea au devenit pericole majore după ce talibanii au preluat puterea. Inițial, se estima că ajutorul va fi de 600 de milioane de dolari. 18 milioane de afgani erau dependenți de ajutor umanitar. Numărul a crescut din cauza secetei şi a neajunsurilor. Deşi băncile din Afganistan au început să se redeschidă, cozile pentru retragerile de bani sunt imense. Funcționarii publici nu au mai fost plătiți din luna iulie.

Tânăra Emma Răducanu scria istorie la US Open, turneu pe care l-a câștigat în premieră, venind din calificări.

După un sezon marcat de accidentarea la gambă, jucătoarea de tenis Simona Halep anunța încheierea colaborării profesionale cu australianul Darren Cahill. Adrian Marcu avea să devină noul său antrenor. “Au fost șase ani plini, deosebiţi. E un om extraordinar. Doar relaţia profesională s-a întrerupt. Anul acesta a fost greu, cu pandemia. Nu a fost acasă deloc nouă luni de zile. Trebuia să stea acasă off-season. Cred că s-a uzat un pic partea profesională şi de comun acord am hotărât să ne oprim”, a explicat sportiva.

Tot în septembrie, Simona Halep se căsătorea cu alesul inimii sale, afaceristul Toni Iuruc. Martorii la eveniment nu aveau voie să facă poze sau să filmeze şi nici să ofere cadouri sau tradiționalul dar în plic.

În onoarea Simonei Halep, cercetători ai Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca botezau o nouă specie de insectă, descoperită în judeţul Constanţa (Phlebotomus simonahalepae).

Triplu câștigător al competiției extreme 6633 Arctic Ultra, Tibi Ușeriu încheia Tor des Geants 2021, una dintre cele mai solicitante curse din Europa. Ultramaratonistul se afla la a patra participare, după ce în primele trei încercări a abandonat înainte de linia de sosire.

Fost campion mondial la box, Evander Holyfield suferea o înfrângere usturătoare la revenirea sa în ring după o pauză de 10 ani, americanul fiind învins prin KO tehnic de luptătorul brazilian de arte marțiale mixte Vitor Belfort. Confruntarea s-a încheiat în prima repriză.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Andrei Paleu