Confidenţialitate

Republica Moldova susține că plătește României pentru energie prețuri exorbitante. Criza este atât de mare încât Chișinăul cere UE să-i dea voie să importe mai mult | AUDIO

Președinta Comisiei Europene și cea a Parlamentului Uniunii merg la Chișinău, una după alta, prima joi și a doua vineri. Este pentru prima dată când vizite la nivel atât de înalt au loc în Republica Moldova, în aceeași săptămână. Vecinii de peste Prut au probleme mari cu energia electrică, explică în exclusivitate pentru Europa FM secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării și Infrastructurii Regionale din Republica Moldova, Constantin Boroșan.

Ursula von der Leyen și Roberta Metsola ar putea anunța ajutoare financiare pentru Republica Moldoca în condițiile în care țara vecină este într-o criză energetică fără precedent, poate importa din UE o cantitate de energie de 4 ori mai mică decât ar avea nevoie și, în același timp, noi valuri de refugiați din Ucraina ar putea sosi peste Prut.

Republica Moldova poate rămâne oricând fără gaz rusesc, amenințată fiind constant de Moscova, care a oprit deja jumătate din cantitea de gaze contractată de Chișinău. Republica Moldova folosea 80% din gaze pentru a produce curent electric.

În schimb, România a crescut exportul de energie peste Prut dar chiar și așa cantitatea este de patru ori mai mică decât ar fi nevoie, explică în exclusivitate pentru Europa FM secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării și Infrastructurii Regionale din Republica Moldova, Constantin Boroșan. De ce? Pentru că atât permite Uniunea Europeană.

„La moment, avem o constrângere de ordin administrativ care este setată de autoritățile Uniunii Europene privind schimburile comerciale de energie electrică dintre Republica Moldova și Europa continentală, sau în cazul dat dintre Republica Moldova și România. La moment, această capacitate este setată la 500 MW care revine ambelor țări, Ucraina și Republica Moldova. Moldova are din această capacitate doar 165 de MW, această capacitate, odată de Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan nu mai produce, nu este suficientă pentru acoperirea consumului de energie. Doar pentru Republica Moldova, doar pentru țara noastră, ca să acoperim consumul avem nevoie de 600 MW capacitate transfrontalieră pentru schimburi comerciale. La moment, această capacitate este de 500 MW care revine Ucrainei și Moldovei. Din acești 500, exclusiv ai Moldovei sunt 165, avem nevoie să creștem exclusiv pentru Moldova această capacitate la cel puțin 600 MW.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O altă problemă majoră pentru Republica Moldova este că energia importată din România este cu mult mai scumpă decât cea produsă local, spune secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării și Infrastructurii Regionale din Republica Moldova, Constantin Boroșan:

„La moment achiziționăm pe bursa din România foarte scump, de 5 ori mai scump decât achiziționam până acum și acesta este un preț foarte mare pentru cetățeanul din Republica Moldova. Printre altele, în România prețul este plafonat la 90 de euro MWh, noi achiziționăm în fiecare zi cu 200 de euro MW, și mai mult. Căutăm surse accesibile la prețuri accesibile pentru acoperirea consumului de energie electrică din țara noastră. Noi întotdeauna solicităm și discutăm cu colegii noștri ca să identificăm surse adiționale de energie electrică la care să putem achiziționa la acest preț plafonat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O parte a consumului de energie este extrem de scumpă și pentru că furnizare de urgență, mai explică oficialul din Republica Moldova:

„Ce înseamnă deficit de energie electrică: o parte a consumului de energie electrică nu este acoperită din punct de vedere comercial, se consumă energie electrică necontrolat, fie prin contracte sau cu furnizare de avarie, furnizare de urgență, fie prin preluare de energie din sistemul energetic european.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În acest moment, mai tot consumul de energie electrică de peste Prut este asigurat așadar de România, chiar și la costuri mari.

Pentru restul necesarului, însă se folosesc gaze rusești. Există riscul ca Moscova să taie de tot furnizarea? Da, spune secretarul de stat  în Ministerul Dezvoltării și Infrastructurii Regionale din Republica Moldova, Constantin Boroșan:

„Întotdeauna există riscul, vreau să vă amintesc că astăzi transportul de gaze naturale către Republica Moldova are loc prin Ucraina, unde este războiul și unde a fost distrusă infrastructura energetică. Sigur, aceste riscuri sunt mari, iată un alt exemplu, pe continentul european către 13 țări Gazpromul a stopat complet livrările de gaze naturale.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În perioada următoare, și facturile vor crește in Republica Moldova și nu cu puțin:

„Săptămâna trecută, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a ajustat tarifele, le-a majorat semnificativ, cu circa 60%. Pentru luna următoare urmează consumatorii să recepționeze facturi la tarifele ajustate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În acest context, la Chișinău vor ajunge președinta Comisiei Europene și cea a Parlamentului European. Ursula von der Leyen a scris deja pe Twitter că în Republica Moldova este o „situație energetică îngrozitoare” și că lucrează la „un sprijin suplimentar”.

Ca și cum situația de peste Prut nu ar fi destul de grea, expertul Gerald Knaus, de la Inițiativa Europeană pentru Stabilitate, a spus, aflat la Palanca, granița dintre Republica Moldova și Ucraina, că liderii de la Chișinău se tem că un nou val masiv de refugiați ar putea veni peste Prut, din cauza atacurilor Rusiei.

Interviul audio integral poate fi ascultat aici:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Preşedinta Republicii Moldova: Tariful la gaze a crescut de 6 ori în ultimul an și este de 2 ori mai mare decât în România | VIDEO