Republica Fantastică România: Parlamentarii au ignorat cererea de reexaminare a legii prin care îşi stabilesc pensii speciale

Legea fusese respinsă de la promulgare de preşedintele Klaus Iohannis.

Prin această lege considerată scandaloasă de opinia publică, parlamentarii şi-au votat, la sfârşitul sesiunii trecute, pensii speciale, suplimentare faţă de cele pe care le acordă oricum statul român, în funcţie de numărul de mandate. Practic, parlamentarii şi-au dat lor înşişi pensii suplimentare care depăşesc 4.000 de lei pe lună pentru 3 mandate, de exemplu – şi încep de la 1.500 de lei pentru un mandat. Asta în condiţiile în care pensia medie în România este de 890 de lei.

Mai mult, în legea adoptată de aleşi se prevede că vor primi pensii suplimentare inclusiv parlamentarii cu condamnări definitive, dacă acestea nu sunt rezultatul unor fapte comise în calitate de parlamentar.

Dacă e condamnat pentru incompatibilitate, este vorba despre o problemă administrativă, nu de corupţie, au considerat parlamentarii.

De exemplu, Adrian Năstase va lua pensie specială pentru că, deşi a fost condamnat pentru fapte de corupţie şi a făcut şi închisoare pentru asta, nu a comis faptele ca parlamentar, ci ca prim-ministru.

Ieri, parlamentarii din Comisia de statut au ignorat cererile preşedintelui şi au dat aviz favorabil legii pensiilor speciale în unanimitate.

Şeful Comisiei de statut, pesedistul Bogdan Niculescu Duvăz, a spus că, dacă preşedintele României are indemnizaţie după ce i se termină mandatul, dacă regele Mihai primeşte şi el bani de la statul român, atunci şi parlamentarii trebuie să primească bani suplimentari la pensie, pentru că au diverse restricţii să ia bani din consiliile de administraţie ale unor firme când sunt parlamentari.

Preşedintele nu mai poate respinge încă o dată promulgarea legii.

 

foto: ziuanews.ro