Confidenţialitate

Republica Fantastică România: Metrul pătrat de cuşcă pentru maimuţe costă mai mult decât metrul pătrat de vilă pentru oameni

În Galaţi administraţia locală a cheltuit mai mult de 4 milioane de euro pentru reabilitarea Grădinii Zoologice a oraşului. Realizarea ridică unele semne de întrebare, constată presa.

Astfel, unele dintre adăposturile pentru animale au ajuns să coste peste 500 de euro pe metrul pătrat, incluzând aici şi spaţiul pentru plimbare, o simplă platformă betonată.

În oraş, construirea unei vile cu toate utilităţile, la cheie, este în oferta firmelor de construcţii la preţuri cuprinse în 350 şi 450 de euro pe metrul pătrat, preţul cel mai mare fiind pentru „detalii arhitecturale speciale”.

Jurnaliştii de la Adevărul au notat câteva preţuri .

Cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi pentru adăpostul maimuţelor. Construcţia are 772 de metri pătraţi, dintre care doar o treime a presupus construcţii efective (adăpost zidit şi instalaţii de joacă), restul fiind o cuşcă din plasă metalică. A costat 1,85 milioane de lei (415.000 euro), rezultând un preţ de 535 de euro pe metrul pătrat.

Adăpostul leilor (610 metri pătraţi) a costat el 1.120.000 lei (adică în jur de 410 euro pe metrul pătrat).

Pentru adăpostul tigrului siberian (424 metri pătraţi) s-au cheltuit 766.000 lei, adică 420 de euro/mp, iar „casa” urşilor a fost ceva mai „ieftină”: doar 430 euro/mp.

Pereţii unora dintre adăposturi sunt placaţi cu piatră de râu ornamentală, care în deviz costă 430 lei/mp, deşi în oferta producătorilor români produsul este undeva între 17 şi 25 de lei/mp, la care se adaugă montajul, care costă încă pe atât.

Noua grădină zoologică ar fi trtebuit să fie inaugurată acum 2 ani, în 2013. Nu a fost posibil, pentru că în proiect nu s-a prevăzut şi gardul.

Proiectanţii tocmiţi de Consiliul Judeţean au uitat să mai prevadă şi gard împrejmuitor pentru cele 14 hectare ale grădinii zoo, aşa că tot proiectul a trebuit să fie refăcut. Asta a mai costat 100.000 de euro supliment.

Vechiul gard a fost furat. Consiliul Judeţean a declanşat o anchetă, nu s-au dat publicităţii rezultatele nici până azi.

Grădina zoologică nu se deschide pentru public, întrucât nu are autorizaţie de mediu.

sursa: adevarul.ro