Confidenţialitate

REPUBLICA FANTASTICĂ ROMÂNIA: Cum a construit CJ Suceava o groapă de gunoi inutilă în vârf de munte, pe bani europeni

O investiție de milioane de euro din fonduri europene, platforma de deșeuri din Pasul Mestecăniș, județul Suceava, e pe cale să fie închisă. În plus, deși a fost gata din 2016, iar recepția i-a fost făcută în 2019, groapa a fost folosită deloc.

Utilizarea ei a fost blocată de localnicii care au contestat în instanță decizia Consiliului Județean Suceava de construi o groapă de gunoi în vârf de munte, într-o zonă care de câțiva ani e declarată stațiune turistică, scrie Europa Liberă

Cu lucrările finalizate încă din 2016 și cu recepția finală făcută în 2019, platforma de gunoi din Pasul Mestecăniș – județul Suceava, comuna Pojorâta, nu a găzduit până acum nicio pungă de gunoi.

Povestea gropii de gunoi din comuna Pojorâta a început în 2007, când autoritățile județene sucevene au hotărât să înființeze acolo Depozitul ecologic de deșeuri. Investiția prevedea, printre altele, închiderea vechilor gropi de gunoi, unele dintre ele situate chiar pe malul râurilor, și construirea a două depozite ecologice de gunoi — la Moara și Pojorâta -, în care să ajungă gunoiul din tot județul.

Dar cum groapa nu a fost folosită, CJ Suceava ar putea fi obligat să dea înapoi Comisiei Europene suma primită ca finanțare, 7 milioane de euro. În plus, nu s-a încheiat nici procesul deschis de localnicii care nu au fost de acord ca în apropierea caselor lor să fie o groapă de gunoi. 

Sursa foto: Monitorul de Dorna

Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.