Confidenţialitate

Republica Fantastică România: Arborii care se usucă la nici un an de la plantare

Pe cheiul Dâmboviței, în apropierea Șoselei de Centură a Capitalei, s-au produs de-a lungul anilor foarte multe accidente și în 2016 trecut, Primăria Sectorului 3 a luat măsuri. Trotuarul a fost îngustat prin amplasarea unor borduri înalte de vreo jumătate de metru. Spațiul dintre cele două borduri a fost umplut cu pământ și pe malul Dâmboviței a apărut un fel de jardinieră lată de vreo 2 metri și lungă de câțiva kilometri. Până aici, toate bune. Numai că în jardiniera gigantică, Primăria Sectorului 3 a decis să planteze și câteva sute de platani. Se întâmpla în august 2016 și în mai puțin de un an, cel puțin 150 dintre ei s-au uscat.

Au folosit un amestec de resturi de construcții. De moloz și ceva pământ, dar nu suficient și în niciun caz nu aveau ce să caute resturile acelea de constucții”, spune Ana, peisagist.

Costurile au fost minime și profitul maxim, dar arborii plantați în acest fel nu au avut nicio șansă. Culmea e că tot răul a fost spre bine, spun specialiștii.

„Platanii au pe trunchi, pe frunze, pe fructe, perișori foarte fini. Se desprind foarte ușor la orice adiere de vânt și în final ajung în căile noastre respiratorii, pe piele, producând alergii. Sunt cartiere în București, de exemplu Cotroceniul, unde sunt platani bătrâni. Dar dacă vă uitați bine, au fost exemplare izolate, solitare. Nu aliniamente! Nu au același impact ca unul, doi, trei platani răzleți, comparativ cu un aliniament de sute de platani! Avem astfel de aliniamente și în marile orașe europene. Dar acolo sunt lăsate doar câteva crengi, și nu întreg coronamentul”, explică Paulina Anastasiu, directoarea Grădinii Botanice din București.

În campania electorală, primarul Robert Negoiță spunea că în Sectorul 3 au fost plantați 12.000 de platani, dar nu e clar câți s-au uscat între timp. Anul trecut au mai fost plantați și foarte mulți mesteceni, dar cel puțin 500 dintre ei s-au uscat. Au fost sădiți în noiembrie anul trecut, la umbra unor arbori mai bătrâni. Așa se face că în miezul verii, arată că niște crengi înfinte în pământ.

Probabil vă întrebați cam cât au costat cei aproximativ o mie de arbori care s-au uscat în mai puțin de un an. Până la momentul publicării acestui material, Primaria Sectorului 3 nu ne-a oferit un răspuns, în condițiile în care consilierii USR au dat în judecată Primăria pentru a afla cât au costat plantările. Totuși, vă putem spune că în 2016, bugetul alocat Spațiilor Verzi a fost de 150 de milioane de lei. Ca termen de comparație, pentru utilarea sau reabilitarea școlilor din Sectorul 3 s-a alocat o sumă de trei ori mai mică.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.