Republica Fantastică România: 6,4 milioane de lei pentru un telescaun cu un traseu de 370 de metri, care nu mai funcţionează

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Telescaunul lui Nechita, din Iaşi, s-a stricat şi, din această cauză, va creşte durata estimată pentru recuperarea investiţiei – că dacă nu funcţionează, nu încasează, deci nu se amortizează.

Telescaunul acesta, inaugurat acum 2 ani în baza de agrement Ciric, din Iaşi, a fost foarte controversat, încă de la început.

Mai întâi pentru că traseul lui e foarte scurt – doar 370 de metri.

Apoi, pentru că pleacă aşa, de nicăieri, şi nu duce nicăieri, iar traseul lui este, de fapt, printre nişte copaci. Adică poţi merge pe jos, pe alee, sau pe sus, printre crăci.

În fine, telescaunul e controversat şi din cauza costului său: 6,4 milioane de lei – adică vreo 1,5 milioane de euro.

De-asta şi spuneam că acum, că s-a stricat, va fi mai greu să se amortizeze. Nu de alta, dar, în doi ani de funcţionare, telescaunul a avut doar 2.000 de clienţi, de la care s-au încasat 7.000 de euro cu totul, că biletul e 8 lei.

Adică asta înseamnă că amortizarea investiţiei se va face în 400 de ani. 428 de ani şi 6 luni, mai exact. Deci d-aia zic, că acum, dacă s-a stricat şi nu mai merge, creşte durata de funcţionare.

Vedeţi? Dacă Ştefan cel Mare ar fi fost o ţâră mai deştept, făcea el telescaunul şi acum era gata amortizat, pe profit. Nu-şi pierdea vremea cu toate mânăstirile alea ale lui…