Confidenţialitate

Reportaj: Lângă Vama Siret, E85 s-a transformat în closet și groapă de gunoi din cauza timpilor mari de așteptare la graniță | AUDIO

Cozile de tiruri care s-au format pentru ieșirea din România prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret generează probleme pe care nimeni nu le-a anticipat. În afara timpilor de așteptare mari și a blocajelor care se întind pe 10-12 kilometri, marginea Drumului European 85 a devenit un adevărat closet și groapă de gunoi în lipsa unor toalete și a coșurilor de colectare a deșeurilor.

Pentru a ieși din țară, șoferii de tir stau la coadă mai bine de 24 de ore. În tot acest interval apar și necesitățile de zi cu zi, iar urmările se văd prin mizeria de pe marginea drumului. Oamenii care locuiesc în zonă sunt extrem de nemulțumiți, cum este și cazul lui Ovidiu.

„Încă e mică acum coada, pentru că de două zile se lucrează. S-au făcut atâtea investiții și nu s-au putut pune zece toalete ecologice, nici apă nu au, foarte greu o duc acești șoferi. Se roagă de oamenii din sat pentru că stau aici și câte trei zile. Țară europeană și cu pretenții, dar care nu poate pune câteva toalete. Ce eu nu înțeleg este de ce tirurile cu ajutoare stau tot la rând?”

Olexandr e plecat de 11 zile de acasă și la coadă pentru a intra în țara sa natală stă de joi seară. Transportă cartofi, pe care i-a încărcat la București și trebuie să îi descarce la Kiev. Întrebat de toaletă spune simplu: „aici în câmp”.

Nemulțumiri majore au apărut și în rândul oamenilor care locuiesc în Bălcăuți și Negostina. Și asta pentru că o parte din mașini, inclusiv unele de tonaj greu, sunt direcționate prin aceste două sate.

„Traficul a fost deviat prin sat și sunt mașini grele care rup asfaltul. Circulația mare, deși e drum comunal. E foarte periculos pentru că avem copii, iar șoferii ăștia merg cum merg. De o săptămână e așa, iar dacă nu dă drumul Putin acolo la mare tot așa va fi, toată iarna. Bine nu este. Urcam dealul și mă gândeam, acuma mai este cum mai este, dar la iarnă?”, spune Gheorge, un bărbat ce locuiește în zona tranzitată de tiruri.

„Prin sat circulă, slavă domnului. Traficul e sufocant și chiar suntem mai mulți care vrem să mergem la Primăria Bălcăuți pentru că tremură clădirile. Toți ne plângem de asta. Șoselele nu au fost prevăzute pentru așa trafic. De vreo două săptămâni durează și nu știm că va mai ține, când se va da drumul la Odessa”, spune Dorina, din Bălcăuți.

Rămași fără provizii, o serie de șoferi de tir intră în sate pentru mici cumpărături. Se confruntă însă cu o problemă pe care nu au anticipat-o.

„Vor să plătească cu cardul și noi nu avem așa ceva. Vin, întreabă și pleacă. Nu au bani cash. Merg, schimbă și apoi vin înapoi. Cumpără iaurt, pâine, suc, poate nu știu să vorbesc cu ei pentru că nu știu ucraineană, dar mă înțeleg așa, prin semne. Și totul cam de când e coada asta de tiruri, adică de vreo două săptămâni”, ne-a declarat Aurora, vânzătoare la un magazin.