Confidenţialitate

Multe școli, încă nepregătite pentru începerea cursurilor. Cîmpeanu: „Două treimi din bugetul pentru toalete noi s-a întors la stat, e greu de înțeles”

Cu mai puțin de o săptămână înainte de începerea noului an școlar, multe unități de învământ sunt nepregătite, recunosc chiar reprezentanții Guvernului. Peste 3% dintre școli nu au autorizație din partea Direcției Sanitare, o treime nu au autorizație de securitate la incendiu și sunt încă unități de învățământ cu toaleta în curtea școlii.

Într-o videconferință cu prefecții și reprezentanții inspectoratelor școlare, șeful Guvernului a criticat autoritățile locale că nu au luat măsuri pentru a rezolva problema toaletelor pentru elevi.

„Din păcate avem încă școli unde suportul administrativ nu este cel pe care ni l-am asumat, sunt încă școli care au toaleta în curtea școlii și am înțeles domnule ministrul că există o perspectivă și un plan la nivelul Ministerului Educației, astfel încât până la finele anului 2024, dacă am înțeles bine să se finalizeze, 2024, 2025.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Numărul unităților de învățământ cu toaleta în curte a scăzut semnificativ în ultimii 4 ani, a spus ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu a atras însă atenția că fonduri alocate autorităților locale pentru a rezolva această problemă s-au întors la Guvern:

„Dacă autoritățile folosesc bugetele pe care le-am alocat în acest an, vom rămâne cu 100 de școli. Aș vrea să vă spun că în urmă cu trei patru ani avea mult peste 2.000 de școli cu grupuri sanitare neconforme. Anul trecut, două treimi din bugetul pe care Ministerul Educației l-a avut pentru această linie, conformarea toaletelor din școli, s-a întors la bugetul de stat. Ele au fost la autoritățile locale și nu au fost folosite, greu de înțeles acest lucru.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Elevii a două școli, una din Arad, alta din Giurgiu, nu știu nici acum unde vor învăța în noul an școlar, deoarece unitățile de învățământ sunt în curs de renovare, a precizat Sorin Cîmpeanu, care speră că se vor găsi soluții până pe 5 septembrie.

De asemenea, tot din cauza lucrărilor de reabilitare, peste 370 unități de învățământ au fost relocate, cele mai multe fiind în Bucuresti, Vaslui și Constanța.

Peste 3.700 de școli din România nu au autorizație de securitate la incendiu, mai spune și ministrul de Interne, Lucian Bode.

Cu mai puțin de o săptămână înainte de începerea anului școlar, ministrul le-a cerut, astăzi, prefecților să rezolve această problemă. Între timp, ministrul Educației susține că unele autorități locale nici măcar nu au început demersurile pentru obținerea unei astfel de autorizații.

Citește și: Cât costă să mai trimiți un copil la școală în 2022? „Foarte scump, exagerat de scump totul”. „Bugetul a crescut cu 50% față de anul trecut” | AUDIO

Foto: Unsplash