Confidenţialitate


Reportaj: Cum este făcută brânza de burduf la o stână din Munții Lotrului. În comuna Râu Sadului, doar opt oieri o mai produc: „Dacă o faci bună, să nu piște… se vinde. Precum o muncești” | GALERIE FOTO


Reportaj: Cum este făcută brânza de burduf la o stână din Munții Lotrului. În comuna Râu Sadului, doar opt oieri o mai produc: „Dacă o faci bună, să nu piște… se vinde. Precum o muncești” | GALERIE FOTO

Sursa foto: Europa FM / Anca Marin

Mergem în județul Sibiu – mai exact – la o stână din Munții Lotrului – la peste 1.700 de metri altitudine. Acolo se pregătește brânza de burduf care va fi adusă jos, la poalele muntelui la sfârșitul lunii august. Nimic nu se compară la gust cu celebrul burduf de munte de la Sibiu, un sortiment de brânză care poate oricând să concureze cu produse mult mai renumite din Spania sau Italia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Burduful de la munte a ajuns celebru dincolo de granițele țării datorită gustului unic. Brânza se face doar la altitudini mari, acolo unde e iarba mai grasă, apa curată, iar vântul suflă tăios, chiar și în toiul verii. Oierii urcă la munte cu turmele în luna iunie și coboară la sfârșitul lunii august. Rosalim Cerciu are stâna la peste 1700 de metri altitudine în Munții Lotrului. Baciul pregătește aici împreună cu fiul său Crăciun doar brânză de burduf.

Crăciun Cerciu, oier: Am făcut undeva la 600-700 de kilograme de brânză tot sezonul ăsta

 „Aici e laptele mai gras, e altă iarbă la noi ce o mănâncă oile și contează și iarba de iese brânza așa bună, de munte. Că lapte-i mai puțin și cu cât laptele e mai puțin, cu atât e mai grasă”, a spus Crăciun, cel care se ocupă împreună cu tatăl său de producerea brânzei de burduf.

Chiar și astăzi totul se face dupa o rețeta păstrată cu sfințenie de sute de ani. Prima data se prepară cașul. Brânza stă la zvântat cel puțin o saptămână, apoi se frământă bine și se adaugă sare. La final este îndesată în burduf și lăsată să se matureze pe îndelete.

 „Să se zvinte pielea de oaie în care este băgată. Asta aici e beșică. Ăsta e un burduf băgat de ieri, din piele de oaie. Ăstea care-s mai mici și mai rotunde sunt beșici”, au exemplificat ciobanii.

Abia în septembrie baciul va coborî de la munte munca de vara aceasta. Sunt câteva zeci de burdufuri, mai mari și mai mici.

„Aici, la primul rând, am făcut undeva la 300 și ceva de kilgrame brânză de burduf. Și la al doilea rând undeva la vreo 170-180 de kilograme. Undeva la 600-700 de kilograme de brânză tot sezonul ăsta, de când ieșim la munte și până coborâm. Până acum e bine, producție destul de bună. Aici nu ne afectează seceta ca pe alții la câmp. Apă este”, au povestit tatăl și fiul.

Pe munte seceta s-a simțit mai puțin, iar oierii sunt mulțumiți de producția de anul acesta. Un kilogram de brânză de burduf de munte se vinde cu prețuri cuprinse între 100 si 120 de lei.

Rosalim Cerciu, oier: „Dacă o faci bună, să nu piște… dacă e bună, se vinde”

Reporter: Reușiți să vindeți cât produceți?

Rosalim Cerciu: „N-am rămas cu ea niciodată. Dacă o faci bună, să nu piște… dacă e bună, se vinde. Precum o muncești”.

Reporter: Unde o vindeți?

Rosalim Cerciu: „Și de acasă, mai ducem și la câte un festival. Majoritatea cam de acasă. Mai avem comenzi. Nu ne-ar acoperi dacă am avea și un cioban. Deci, cam stăm noi la ele”.

Renumită mai ales pentru păstorit, comuna Râu Sadului este considerată un adevărat colț de rai ascuns între Muntii Lotrului și Cindrel. Numărul oierilor care mai urcă la munte și fac brânză de burduf a scăzut însă în ultimii ani.

„Erau mai multe oi când eram eu copil. Acum sunt mai puține. Ținem tradiția care vrem să mai ținem. La noi în sat la fiecare casă erau animale. Acum mai suntem 20 de inși. Dar nici 20 mai suntem”, a povestit Rosalim Cerciu.

Situația este confirmată și Daniel Minea, primarul comunei: „În trecut erau undeva la 15.000 de oi înainte de anii ’90, acum mai sunt undeva la 3000-4000 de oi în total”

„Ne bucurăm că mai sunt tineri din sat care încă vor să învețe și să preia acest obicei și tradiția de a face brânză de burduf de la părinții lor. În trecut erau undeva la 15.000 de oi înainte de anii ’90, acum mai sunt undeva la 3000-4000 de oi în total în comuna Râu Sadului. Unii dintre ei încă mai merg în transhumanța mică. Vara merg în zona de munte. Brânza de burduf doar în zona asta de munte se face. Undeva la șapte-opt producători de brânză de burduf ar mai fi în comuna Râu Sadului”, a precizat primarul comunei, Daniel Minea.

Formată dintr-un singur sat, comuna Râu Sadului se întinde pe nu mai puțin de șapte kilometri de-a lungul văii râului care străbate localitatea. Zona este celebră pentru burduful de munte pe care îl fac oierii.


Ultimele stiri
În Prahova, instalaţiile sunt umplute cu apă, de vineri, la ora 23.00. Prin mesaje RoAlert populația e sfătuită…

Directorii de școli și inspectorii școlari vor fi schimbați anul viitor, iar concursurile ar urma să aibă loc…

Mai multe cluburi din SuperLiga României îi cer lui Nicușor Dan să nu promulge legea care stabilește că…

Un susținător al lui Călin Georgescu, obligat de instanță să achite 50.000 de lei daune morale unui bărbat…

Legea Nordis, promulgată de președintele Nicușor Dan: „Sumele plătite de cumpărători nu pot fi folosite în alte scopuri…

Percheziții ale Parchetului European la Primăria Târgu Jiu. Cercetările au legătură cu unele achiziții făcute în școli cu…

Premierul Bolojan: „Foarte posibil, din această seară alimentarea cu apă menajeră va fi reluată în Prahova. Despre responsabili: „Dacă…

ÎCCJ explică de ce a atacat a doua oară la CCR legea privind pensiile magistraților. Purtătorul de cuvânt…

5 idei de pijamale perfecte pentru o seară de film acasă (P)

Grupul parlamentar „Pace – Întâi România” a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Bolojan. Ninel Peia l-a…