Confidenţialitate

Remus Pricopie: AUR și Partidul Șoșoacă „o combinație de mai multe lucruri rele: sunt și naționaliști și extremiști și populiști și eu aș spune că sunt și KGB-iști” | VIDEO

Ioana Ene Dogioiu a vorbit cu invitatul său, rectorul SNSPA Remus Pricopie, despre extremism – AUR și Șoșoacă, despre comunicarea publică „suspectul de serviciu”, presa subvenționată, dar și despre ce așteptări avem de la clasa politică în 2024 în emisiunea „Piața Victoriei” de joi seara. „Dimensiunea națională nu este echivalent cu naționalismul”, a explicat Remus Pricopie la Europa FM referindu-se la partidul AUR care susține că este naționalist. „Legionarismul este versiunea românească a fascismului și acolo abordările sunt mult mai radicale și se rezolvă inclusiv cu bâta în biserică”, a mai spus Remus Pricopie. „Avem exemple și în Germania de dinainatea celui de-al Doilea Război Mondial, unde cei care nu erau pe aceeași lungime de undă cu noi pur și simplu au fost omorâți”, a adăugat rectorul SNSPA. „Însă, aceste crime nu apar dintr-o dată. Din senin. Mai întâi apare un discurs care încurajează violența, iar noi găsim la AUR acest discurs. AUR deocamdată nu a omorât pe nimeni. Subliniez: deocamdată”, a mai spus Remus Pricopie. AUR și Partidul Șoșoacă „reprezintă o combinație de mai multe lucruri rele: ei sunt și naționaliști și extremiști și populiști și eu aș spune că sunt și KGB-iști”, a explicat Remus Pricopie la Europa FM.

Politica românească, sub semnul luptei cu extremismul sau populismul radicalizat și primitiv?

Ioana Ene Dogioiu: Politica românească este de ceva vreme sub semnul luptei cu extremismul, care a ajuns să justifice inclusiv planuri extrem de controversate. Vorbim, însă, cu adevărat despre extremism într-o țară fără tradiție consistentă în acest sens – cum ar fi Germania, de exemplu – sau vorbim despre un populism radicalizat și destul de primitiv care se ridică pe un val generat de guvernarea proastă și sfidătoare la adresa cetățeanului, pe lipsa de speranță și lipsa e încredere în politica să-i spunem așa mainstream?

Remus Pricopie: „În primul rând, cum definim termenii. Pentru că am văzut în ultima săptămână AUR insistând foarte mult pe faptul că ei nu sunt extremiști, ci ei sunt naționaliști. Și asta ar însemna dragoste de țară, patriotism, respect față de tradiții. Și dumneavoastră și eu și cred că 99% dintre români au dragoste de țară, respect pentru tradiții, dar nu suntem naționaliști. Pentru că termenii, evident, pentru cei care nu sunt de specialitate, pot să fie un pic neclari. Și întotdeauna există o suprapunere între termeni.

Dimensiunea națională nu este echivalent cu naționalismul. Naționalismul este ceva de tipul „America frist”. Trump este un naționalist și nu este neapărat ceva bun. Pentru că vedem că pentru Trump America este importantă numai dacă sunt analizate strict interesele Americii, restul nu contează. Este o doctrină de secol XIX. Naționalismul este o doctrină de secol XIX, început de secol XX”. 

Remus Pricopie: „Legionarismul este versiunea românească a fascismului și acolo abordările sunt mult mai radicale și se rezolvă inclusiv cu bâta în biserică”

„Populiștii sunt o altă categorie de politicieni, unii pentru care nu contează ce se va întâmpla la anul. Contează ce obțin azi, ca urmare discursul lor este desprins de realitate – din acest motiv le și spune populiști.

Aduceți-vă aminte de Dan Diaconescu care spunea că oricărui român care revine în țară i se va da un grant de 20-30 de mii de euro. Nu are nicio legătură cu realitate, cu ce se poate realiza, dar este un discurs populist. Am dat un exemplu extrem, dar real, pentru că l-am avut în piața politică românească.

Legionarii și fascimul – o altă categorie. Avem alte categorii în comportamentul politico-social al țărilor. Legionarismul este versiunea românească a fascismului și acolo abordările sunt mult mai radicale și se rezolvă inclusiv cu bâta în biserică și avem exemple în România, dar avem exemple și în Germania de dinainatea celui de-al Doilea Război Mondial, unde cei care nu erau pe aceeași lungime de undă cu noi pur și simplu au fost omorâți.

Însă, aceste crime nu apar dintr-o dată. Din senin. Mai întâi apare un discurs care încurajează violența, iar noi găsim la AUR acest discurs. AUR deocamdată nu a omorât pe nimeni. Subliniez: deocamdată. Dar AUR ne-a spus că avem trădători pe care trebuie să-i condamnăm la moarte. AUR ne spune că politicienii ar trebui rași și înlocuiți evident cu exponenții AUR”, a explicat Remus Pricopie la Europa FM.

Remus Pricopie: AUR și Partidul Șoșoacă „reprezintă o combinație de mai multe lucruri rele: ei sunt și naționaliști și extremiști și populiști și eu aș spune că sunt și KGB-iști”

„Dar mai nou eu cred că o să-mi recalibrez abordarea în raport cu AUR și cu Partidul Șoșoacă – spun Partidul Șoșoacă, pentru că în afară de Șoșoacă nu mai există nimeni altcineva – constat că reprezintă o combinație de mai multe lucruri rele: ei sunt și naționaliști și extremiști și populiști și eu aș spune că sunt și KGB-iști.

Și când spun că sunt KGB-iști mă refer la faptul că aplică metode de manipulare definite de KGB în urmă cu multe decenii, într-o altă epocă. Sigur, KGB s-a desființat, dar asta nu înseamnă că practicile KGB s-au desființat. Și în principal scopul este să destabilizeze un regim politic ostil Moscovei. Iar această chestiune nu este inventată de Pricopie azi, ci este un lucru deja consacrat în manualele de Științe Politice și Relații Internaționale sau de Geopolitică”, a mai explicat Remus Pricopie.

Remus Pricopie: „Scopul este pur și simplu să destructurezi o instituție care este coerentă, dar care acționează împotriva ta”

Ioana Ene Dogioiu: Ce metode de manipulare de tip KGB-ist ați identificat?

Remus Pricopie: „Scopul nu este manipularea. Manipularea reprezintă un mijloc. Scopul este pur și simplu să destructurezi o instituție care este coerentă, dar care acționează împotriva ta.

Ambasadorul Rusiei la București ne-a spus săptămâna aceasta că ei au o serie de probleme cu faptul că România acordă un sprijin important Ucrainei. Nu-i normal – din perspectiva lor, KGB-istă, să-și dorească în România să nu se mai întâmple așa ceva? Cum faci să nu se mai întâmple? Simplu: atunci când votezi în Parlament un document important – înzestrarea armatei – Șoșoacă și Simion să țipe că în loc să dăm pensii cumpărăm echipamente militare.

Adică <<Rămâneți voi neechipați militar ca eventual într-un viitor nu foarte îndepărtat să ne putem juca militar cu voi și dați pensii pentru că toată lumea își dorește pensiile>>. Iar aici în manipulare și în tehnicile KGB-iste întotdeauna se combină subiecte reale. E un subiect real chestiunea legată de pensii? Da. Și atunci îi atragi atenția cetățeanului pe un subiect pe care îl doare.

Și mai adaug picătura chinezească: spui aceste lucruri de un milion de ori. Până când devin un fel de realitate acceptată. Chiar dacă este o realitate paralelă”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Surse Agerpres: Coaliția de guvernare nu a ajuns la o concluzie finală în privința comasării alegerilor | AUDIO