Confidenţialitate

Regulamentul Camerei Deputaților, schimbat. USR va sesiza CCR, Orban spune că modificările nu erau necesare | AUDIO

Reacții după ce regulamentul Camerei Deputaților a fost schimbat astfel încât să permită sancțiuni mai dure pentru deputații agresivi.

USR anunță că va sesiza Curtea Constituțională considerând că noile reguli instaurează cenzura în Parlament. Nici Ludovic Orban, fost președinte al Camerei Deputaților nu crede că modificările erau necesare. Liberalii, în schimb, spun că transparența este asigurată în continuare, chiar cu noile măsuri adoptate de deputați.

De acum înainte, orice deputat care recurge la violență fizică sau verbală, injurii, calomnii, va fi evacuat din sală imediat. La abateri repetate va primi doar jumătate de indemnizație pentru 6 luni și riscă să nu mai poată lua cuvântul în plen.

„Nu înțelegem de ce unor parlamentari li se poate permite a amenința, în condițiile în care în societate, unui om normal, aceste lucruri pot să-i genereze probleme, sancțiuni, contravenții sau poate chiar dosare penale”, spune Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.

USR, deși condamnă violența și vrea ca aceasta să fie sancționată dur,  crede că modificările instaurează cenzura, limitează transparența și blochează dreptul românilor de a ști ce decizii se iau în Parlament. Președintele interimar, Cătălin Drulă a anunțat că va sesiza CCR. Transparența va fi în continuare asigurată, spune în replică Ionuț Stroe:

„Nu putem legifera bunul simț, nu putem legifera morala, nu putem legifera educația, sunt lucruri pe care le ai sau nu le ai și am stabilit o linie roșie peste care nu permitem de acum încolo a se mai trece.”

Fost președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban este de părere că majoritatea parlamentară a greșit și că existau și în vechiul regulament suficiente metode de a sancționa agresivitatea:

„A greșit în primul rând majoritatea parlamentară și președintele de ședință pentru că avea la îndemână toate pârghiile ca să oprească intervenția necivilizată a unui deputat.”

Și reprezentanții AUR au anunțat că vor sesiza Curtea Constituțională considerând că noile măsuri reprezintă un pumn în gură pus Opoziției:

„Ne apropiem de o dictatură totalitară”, a spus George Simion.

Deputații au mai decis și sancționarea aleșilor care votează în locul altor colegi dar și cei care transmit live din ședințele de plen fără să respecte perimetrul alocat grupului parlamentar din care fac parte.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Lucia Ciocârlie Haranguș

Autor: Proiectul brățărilor electronice pentru monitorizarea agresorilor va fi operațional 100% în 2026 | AUDIO