Confidenţialitate

Proiectul brățărilor electronice pentru monitorizarea agresorilor va fi operațional 100% în 2026 | AUDIO

Programul de supraveghere cu brățări electronice a agresorilor va fi complet operațional abia peste 4 ani, spune ministrul de Interne. Anul acesta vor fi cumpărate doar o mie de brățări electronice dintr-un necesar de aproape o sută de mii.

Proiectul privind implementarea brățării electronice a fost adoptat deja de Guvern, iar în acest an vor fi cumpărate aproape o mie de astfel de dispozitive de urmărire a persoanelor considerate agresive. Programul va deveni 100% funcțional abia în anul 2026, spune ministrul de Interne, Lucian Bode.

„Noi avem nevoie, din evaluările noastre, de aproximativ 95.000. Aproape 1000 vor fi achiziționate în acest an, iar până în 2026 acest proiect va fi 100% operaționalizat”, a spus Lucian Bode.

Implementarea sistemului de monitorizare cu brățări electronice a fost cerută și de ministrul Familiei, Gabriela Firea, care vrea ca cel puțin 15 mii de dispozitive să poată fi folosite pentru ajutorarea victimelor violenței domestice. Cu ajutorul acestor dispozitive, agresorii vor putea fi monitorizați, se va ști la ce distanță se află de victimă și dacă respectă ordinul de protecție.

„Categoric vor salva viața multor oameni aflați în pericol. Cu siguranță va scădea numărul persoanelor care au de suferit în astfel de situații”, a adăugat Lucian Bode.

Potrivit Inspectoratului general al Poliței Române achiziționarea și punerea în funcțiune a sistemului informatics va costa peste 200 de milioane de lei.
Într-o primă fază acesta va fi implementat în Capitală și alte trei județe. El permite și generarea de alerte de părăsire a imobilului, de depășire a perimetrului, de apropiere sau de sabotare a dispozitivului.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Românii care dețin mai multe apartamente și mașini ar putea plăti taxe mai mari, potrivit uni proiect de modificare a Codului fiscal | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.