Confidenţialitate

Regina Marii Britanii a murit joi, 8 septembrie 2022

Regina Marii Britanii a murit, a anunțat Palatul Regal în jurul orei 20:30. Înainte de anunțul transmis de Palatul Regal, toți copiii Reginei Elisabeta a II-a au călătorit la Castelul Balmoral. „Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa, Regina, este un moment de mare tristețe pentru mine și pentru toți din familie. Deplângem trecerea în neființă a dragii Suverane și a mult iubitei mele mame. Știu că moartea ei va fi resimțită în întreaga țară”, a transmis Charles ca prim comunicat în calitate de Rege al Marii Britanii, la scurt timp după anunțul morții Reginei. Regele Charles va fi cunoscut de acum înainte sub numele de Regele Charles al III-lea.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit joi, 8 septembrie 2022

Joi, 8 septembrie 2022, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit. În jurul orei 20:30, Casa Regală a transmis comunicatul prin care anunța decesul Suveranei. Înainte de anunțul făcut de Casa Regală, toți copiii Reginei au mers la Castelul Balmoral, iar postul de televiziune BBC și-a sistat emisia pentru a acoperi evenimentul cu actualizări în timp real și cu materiale și filmări despre viața Reginei.

La scurt timp după comunicatul care anunța că medicii sunt îngrijorați în privința stării de sănătate a Reginei, britanicii au început să se adune în fața Palatului Buckingham pentru a lăsa flori Reginei. Deși inițial florile și mesajele britanicilor erau de încurajare și de însănătoșire, după ora 20:30 toți britanicii s-au strâns pentru a-și plânge Regina.

UPDATE 20:30. Palatul Regal a anunțat că Regina Marii Britanii a murit

Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, pe numele ei complet Elisabeta Alexandra Mery, a încetat din viaţă la vârsta de 96 ani.

UPDATE 19:24. Joe Biden, mesaj pentru Regina Marii Britanii

Casa Albă a precizat că Joe Biden a fost informat cu privire la deteriorarea stării de sănătate a reginei și că președintele american și prima doamnă, Jill Biden, îi trimit gânduri acesteia și familiei sale.

„Gândurile lui și ale primei doamne sunt alături de Regină astăzi și de familia ei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, pentru Reuters.

UPDATE 18:47. Ducesa de Sussex va rămâne la Londra

Ducesa de Sussex rămâne la Londra, dar nu va participa la decernarea premiilor WellChild, așa cum era prevăzut anterior, relatează PA. Meghan s-ar putea totuși să i se alăture lui Harry în Scoția la o dată ulterioară, scrie The Guardian.

UPDATE 18:27. Justin Trudeau: „Îi urăm binele și transmitem cele mai bune gânduri familiei regale”

„Gândurile mele și ale canadienilor din întreaga țară sunt alături de Majestatea Sa, Regina Elisabeta a II-a, în aceste momente. Îi urăm binele și transmitem cele mai bune gânduri familiei regale”, a transmis Justin Trudeau.

 

UPDATE 17:33. Șapte membri ai Casei Regale zboară la Aberdeen

Un zbor care transportă șapte membri ai Casei Regale este așteptat să aterizeze în scurt timp pe aeroportul Aberdeen, potrivit BBC.

UPDATE 17:23. Prințul Charles se află la Balmoral

El va fi alături de mama sa. El este cel mai în vârstă și cel mai longeviv moștenitor din istoria Marii Britanii, scrie BBC.

UPDATE 16:59. BBC One își suspendă programul normal

BBC One a suspendat programul normal de emisie după anunțul privind schimbarea sănătății reginei.

Prezentatorul Huw Edwards poartă un costum închis la culoare, cămașă albă și cravată neagră, în acord cu codul vestimentar al BBC pentru situațiile în care un membru al familiei regale moare.

UPDATE 16:38. Mesajul Lordului Kamall

Lordul Kamall, un ministru al Sănătății, a declarat că gândurile Camerei Lorzilor sunt alături de Regină și de familia acesteia.

UPDATE 16:36. Mesajul lui Tony Blair

Fostul premier laburist Tony Blair s-a declarat „profund îngrijorat” de starea de sănătate a Reginei.

„Este profund îngrijorător să aud veștile de astăzi de la Palatul Buckingham”, a spus el într-o declarație.

„Gândurile și rugăciunile mele sunt alături de Majestatea Sa Regina și de familia sa în aceste momente îngrijorătoare”.

UPDATE 16:30. Britanicii încep să se adune la Balmoral

Poliția de la porțile Castelului Balmoral a început să scoată barierele în timp ce britanicii încep să se adune în fața domeniului, relatează BBC.

Prințul Charles și Camilla se află deja acolo, iar prințul William este așteptat în orice moment. Prințul Harry și Meghan sunt pe drum, relatează BBC, citat de The Guardian.

UPDATE 16:00. Harry și Meghan vor călători în Scoția, alăturându-se Familiei Regale de rang înalt

Ducele și Ducesa de Sussex, care se află în mijlocul unei vizite planificate în Marea Britanie, vor călători în Scoția, a declarat un purtător de cuvânt al cuplului.

UPDATE 15:58. Ducesa de Cambridge a rămas în Windsor

Ducesa de Cambridge a rămas în Windsor în timp ce Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul Louis se află în prima zi de școală, a anunțat Palatul Kensington.

UPDATE 15:44. Prințesa Anne a ajuns la Balmoral. Ducele de York și Contele și Contesa de Wessex

Tot mai mulți membri ai Familiei Regale sosesc la Balmoral. Surse au declarat pentru PA că Prințesa Anne se află acolo și că Ducele de York și Contele și Contesa de Wessex sunt pe drum, relatează The Guardian.

UPDATE 15:30. Nicola Sturgeon, primul ministru al Scoției, a declarat că este „profund îngrijorată” în legătură cu Regina

„Cu toții ne simțim profund îngrijorați de veștile privind starea de sănătate a Majestății Sale. Gândurile mele sunt alături de regină și de întreaga familie regală în aceste momente”, a scris Nicola Sturgeon.

 

UPDATE 15:22. Mark Drakeford, primul ministru din Țara Galilor, și-a împărtășit îngrijorarea față de regină

„Sunt îngrijorat să aud astfel de vești de la Palatul Buckingham. Îi transmit Reginei cele mai bune gânduri”, a scris Mark Drakeford pe Twitter.

 

UPDATE 15:20. Arhiepiscopul de Canterbury a declarat că întreaga națiune se roagă pentru Regină

Justin Welby a scris pe Twitter: „Rugăciunile mele și ale oamenilor din întreaga Biserică a Angliei și ale națiunii sunt astăzi alături de Majestatea Sa Regina. Fie ca prezența lui Dumnezeu să o întărească și să o mângâie pe Majestatea Sa, familia sa și pe cei care o îngrijesc la Balmoral”.

 

UPDATE 15:15. Ed Davey, liderul liberal-democraților, a transmis, de asemenea, un mesaj Reginei

„Toată națiunea este alături de Regină și se roagă pentru Majestatea Sa”, a scris Ed Davey pe Twitter.

 

UPDATE 15:10. Ducesa de Cornwall a pornit și ea spre Balmoral

Ducesa de Cornwall a pornit și ea spre Balmoral, relatează BBC, citat de The Guardian.

UPDATE 15:08. Reacția liderului laburist Keir Starmer

„Sunt profund îngrijorat, la fel ca întreaga țară, de veștile care vin de la Palatul Buckingham. Gândurile mele sunt alături de Majestatea Sa și alături de familia sa”, a scris Keir Starmer pe Twitter.

 

UPDATE 15:05.  Prințul William se îndreaptă către Castelul Balmoral

Prințul William se îndreaptă în aceste momente către Castelul Balmoral, acolo unde Regina Marii Britanii se află sub atenta supraveghere a medicilor. Medicii au declarat că sunt îngrijorați pentru starea ei de sănătate.

UPDATE 15:03. Regina și-a anulat o apariție care era planificată pentru miercuri

Anunțul privind îngrijorarea medicilor pentru Regină, în vârstă de 96 de ani, vine după ce aceasta și-a anulat miercuri o apariție planificată pentru a prezida Consiliul Privat virtual, scrie The Guardian.

UPDATE 15:00. Liz Truss: „Gândurile mele – și ale oamenilor din întregul nostru Regat Unit – sunt alături de Majestatea Sa”

Liz Truss a scris pe Twitter că „întreaga țară va fi profund îngrijorată de veștile venite de la Palatul Buckingham”.

Noul prim-ministru, care a vizitat-o marți pe regină la Balmoral, a adăugat: „Gândurile mele – și ale oamenilor din întregul nostru Regat Unit – sunt alături de Majestatea Sa Regina și de familia ei în aceste momente”.

 

Știre inițială

Regina Marii Britanii se află sub supraveghere medicală la Balmoral, după ce medicii au devenit îngrijorați pentru sănătatea ei, anunță Palatul Buckingham.

„În urma unei evaluări suplimentare în această dimineață, medicii reginei sunt îngrijorați pentru starea de sănătate a Majestății Sale și au recomandat ca aceasta să rămână sub supraveghere medicală”, se arată într-un comunicat.

Foto: Shutterstock

Citește și: Marea Britanie: Zeci de mii de firme riscă să se închidă din cauza facturilor la energie. Liz Truss prezintă joi planul de ajutor pentru populație | AUDIO