Confidenţialitate

Referendum: Diferenţe majore de prezenţă la urne după prima zi de vot

Niciun alegător nu s-a prezentat la vot până sâmbătă seara, la închiderea procesului electoral, la secţia de votare amenajată în incinta Colegiului Naţional “Matei Basarab” din sectorul bucureştean 3, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central, citate de  Agerpres.

Tot în sectorul 3, trei secţii de votare au avut un singur alegător.

În schimb, o prezenţă mai numeroasă s-a înregistrat la o secţie din sectorul 1, unde prezenţa a fost de 17,59%.

La nivelul ţării, în localităţi din judeţele Alba, Covasna, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Mureş, Vaslui, Vâlcea nu s-a prezenta la urne niciun alegător. O prezenţă record s-a înregistrat la Mănăstirea Sihăstria din judeţul Neamţ (269,46%) şi la Băile Felix din judeţul Bihor (106,61%). O prezenţă peste media naţională s-a înregistrat la o secţie din judeţul Giurgiu (83%), şi la secţia din Călimăneşti, judeţul Vâlcea (78%).

O prezenţă scăzută la vot în diaspora s-a înregistrat în Uruguay, la secţia organizată la Montevideo, Brazilia (secţia din Brasilia), Chile (Santiago de Chile), Senegal (Dakar), Turkmenistan (Ashgabat), unde nu s-a prezentat niciun alegător la vot.

La polul opus, se situează Marea Britanie, cu secţia din Londra unde au fost 2.340 de alegători. În Austria, la Salzburg au fost 1. 116 votanţi, iar în Irlanda la Dublin – 1.000 de cetăţeni au votat.

Românii sunt chemaţi să răspundă cu ‘Da’ sau ‘Nu’ la întrebarea: “Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”.

La ora 11 şi 30 de minute, Biroul Electoral Central va transmite datele referitoare la prezenţa la vot de duminică dimineaţa.

Urnele se vor închide la ora 21.00.

Procesul de votare la referendumul pentru revizuirea Constituţiei decurge fără probleme în întreaga ţară, iar în prima zi a referendumului nu s-au înregistrat evenimente notabile, a dec larat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

“Potrivit informaţiilor de la această oră, procesul de votare decurge fără probleme în întreaga ţară. Ca şi în prima zi procesul de votare a început la ora 7.00 şi se va desfăşura până la ora 21.00. Pe parcursul nopţii, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au asigurat paza secţiilor de votare pe care le-au predat în această dimineaţă preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de vot, cu sigiliile intacte”, a spus Monica Dajbog, notează Agerpres.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, în prima zi a referendumului şi după încheierea votului nu au fost înregistrate evenimente deosebite din punct de vedere al ordinii publice sau care să afecteze desfăşurarea normală a votului.

Monica Dajbog a amintit că, “pentru desfăşurarea în condiţii de normalitate a votului, MAI a mobilizat zilnic 38.000 de angajaţi care se adaugă dispozitivului curent de 12.000 de efective”.

Totodată, purtătorul de cuvânt al MAI a reamintit principalele fapte interzise prin lege în legătură cu referendumul: “Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în secţie, precum şi în afară, în curte, la intrările în curte, în jurul localului de vot, dar şi pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 500 de metri se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei. Împiedicarea, prin orice mijloace, a oricărei persoane de a vota în cadrul referendumului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Violarea secretului votului este infracţiune şi se pedepseşte cu amendă, în timp ce coruperea alegătorului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi; Persoana care votează de două sau de mai multe ori sau fără a avea acest drept riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Aceeaşi pedeapsă poate fi aplicată persoanei care introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul sau utilizează un buletin de vot fals sau un act de identitate nul ori fals”.

Reprezentantul MAI a menţionat că, pentru cetăţenii care doresc să participe la referendum dar nu deţin documente de identitate valabile, serviciile de evidenţă a persoanelor au program cu publicul până la ora 21.00.

“La secţiile de votare din ţară, cetăţenii români pot vota în baza următoarelor documente, valabile în ziua votului: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, precum şi paşaportul simplu, paşaportul simplu temporar şi paşaportul simplu electronic, doar dacă au menţiunea cu privire la ţara de domiciliu, alta decât România. În ţară, se mai poate vota cu paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic şi carnetul de serviciu militar – în cazul elevilor din şcolile militare”, a amintit purtătorul de cuvânt.

În ţară cetăţenii români pot vota în localitatea de domiciliu la secţia de votare unde sunt arondaţi, conform listelor electorale permanente. “Dacă însă se află în altă localitate decât cea de domiciliu, pot vota la orice secţie din localitatea respectivă, urmând să fie trecuţi pe listele electorale suplimentare”, a mai spus Monica Dajbog.

Rata de prezenţă la urne în prima zi a  referendumului pentru redefinirea familiei în Constituție a fost de 5,72%, după cum a anunțat Biroul Electoral Central, sâmbătă, la ora 21.00.

Numărul total al persoanelor care s-au prezentat la vot până la ora 21:00 este de 1.046.583, dintre care în mediul urban au votat 636.435 persoane, iar în mediul rural 410.148.

Cea mai redusă prezență a fost în Județul Hargita (2,22 %) și Județul Covasna (2,31 %).

Cei mai mulți votanți s-au prezentat înJudețul Bihor (8,67 %), Județul Dâmbovița (8,64 %) și Județul Dolj (7,78 %).

În București au votat 116.453 de persoane, adică 6,50 % din numărul celor înscriși pe listele electorale.

Cei mai mulți votanți pe listele suplimentare au fost sâmbătă în București (9.368), Județul Iași(6.273) și Județul Dolj (6.099).

Potrivit Legii 3/2000, pentru ca referendumul naţional să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente.

Referendumul va fi validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.