Referat Alina Bica: Fosta șefă a DIICOT și-a presat subordonații să claseze dosarul lui Horia Simu

Fosta șefă a DIICOT – Alina Bica – și-ar fi presat subordonații să claseze dosarul lui Horia Simu, sub pretextul unui control al Inspecției Judiciare.

Ea l-ar fi amenințat pe procurorul de caz că Inspecția ar putea verifica dosare vechi ale DIICOT, rămase nesoluționate.

Toate aceste informații apar în referatul prin care procurorii cer arestarea preventivă a Alinei Bica, reținută într-un nou dosar de luare de mită.

E vorba de același caz în care a fost reținut și fostul șef ANAF – Șerban Pop.

Primele presiuni, spun anchetatorii DNA, ar fi fost exercitate în iunie 2014 asupra procurorului care instrumenta la acel moment dosarul lui Horia Simu.

Omul de afaceri era atunci cercetat pentru posibile activitati ilegale derulate la societatea sa Cuprom.

Alina Bica i-ar fi atras atenția, pe un ton ridicat, procurorului de caz că DIICOT este sub monitorizarea Inspectiei Judiciare pe dosare vechi.

Sub aceste amenințări, dosarul a fost redistribuit și clasat o lună mai târziu.

În urma verificărilor, s-a constatat însă că în 2014 nu a existat niciun control al Inspectiei Judiciare care sa vizeze dosarele vechi ale DIICOT.

Alina Bica și fostul șef al ANAF, Serban Pop au fost reținuți pentru luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită,

De asemenea, omul de afaceri Horia Simu este urmarit penal pentru dare de mita.

Procurorii arată în referat că, potrivit declarației date de denunțător, Ionuț Mihăilescu, Bica i-ar fi solicitat să îl contacteze pe fostul șef al ANAF Șerban Pop, care “îi dăduse în prealabil acesteia un mesaj telefonic de salut în legătură cu dosarul numitului Simu Horia”.

“Conform probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale este cert că primirea sumei de 17.500 euro de către numita Bica Alina Mihaela a fost realizată la data de 8.11.2014, când Mihăilescu Ionuţ Florentin s-a întâlnit cu Bica Alina Mihaela la locuinţa acesteia şi i-a remis banii”, scriu procurorii anticorupție.

Potrivit acestora, din convorbirile telefonice interceptate reiese că în 8 noiembrie 2014 Alina Bica şi Ionuț Mihăilescu au avut mai multe discuţii telefonice pe tema banilor, iar acestea au fost urmate de deplasarea lui Mihăilescu la locuinţa acesteia, unde i-ar fi dat banii.

Conform procurorilor anticorupţie, fostul șef al ANAF Șerban Pop ar fi primit suma de 230.000 de euro de la Horia Simu, pentru a-i da altor persoane în vederea soluționării favorabile omului de afaceri a unui dosar DIICOT, sumă din care Alina Bica ar fi primit 17.500 de euro.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS