Confidenţialitate

Record: Cea mai îndepărtată galaxie cunoscută, detectată de Telescopul Spațial James Webb. Astronomi: Cum poate natura să creeze asta în mai puțin de 300 de milioane de ani?

Telescopul Spațial James Webb (JWST) și-a doborât propriul record de detectare a celei mai îndepărtate galaxii observate până acum. Bine-cunoscutul instrument astronomic a detectat JWST Advanced Deep Extragalactic Survey (JADES-GS-z14-0 -) – galaxia observată la 290 de milioane de ani după Big Bang. Precedenta descoperire record a JWST a fost o galaxie observată la 325 de milioane de ani după Big Bang.

Pentru a face această descoperire, Telescopul James Webb a folosit oglinda sa primară imensă, cu o lățime de 6,5 metri, și instrumente sensibile în infraroșu.

„Dimensiunea galaxiei arată clar că cea mai mare parte a luminii este produsă de un număr mare de stele tinere, mai degrabă decât de materie căzută într-o gaură neagră supermasivă din centrul galaxiei, ceea ce ar face-o să pară mult mai mică”, a declarat liderul echipei JADES, Daniel Eisenstein de la Centrul pentru Astrofizică (CfA) Harvard-Smithsonian.

„Cum poate natura să creeze o galaxie atât de luminoasă și de mare în mai puțin de 300 de milioane de ani?”

„Atâta lumină stelară implică faptul că galaxia are o masă de câteva sute de milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui! Acest lucru ridică întrebarea: cum poate natura să creeze o galaxie atât de luminoasă și de mare în mai puțin de 300 de milioane de ani?”, au declarat astronomii Stefano Carniani și Kevin Hainline de la Webb.

Telescopul Spațial James Webb, în valoare de 10 miliarde de dolari, a fost lansat în 2021, printr-un efort comun al agențiilor spațiale americană (NASA), europeană (ESA) și canadiană (CSA).

JWST a fost special conceput să vadă mai departe în Cosmos – și mai departe în timp – decât orice alt instrument astronomic creat anterior.

Sursa foto: X / NASA

Citește și: Un nou terminal al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj, inaugurat astăzi. Sorin Grindeanu: Este a doua investiție la standarde Schengen din ultima perioadă| AUDIO